Voeding & Mindset coach I Mind ur Body

#10 Zo ga jij kilo’s afvallen voor de zomer

De lente hangt in de lucht! Hoe ga jij kilo’s afvallen voor de zomer? In deze aflevering heb ik het over non-scale victories, kleine overwinningen zoals het kiezen voor fruit in plaats van ongezond eten, en hoe het bijhouden van deze overwinningen je kan motiveren. Ik praat over het belang van rust in je hoofd en een liefdevolle relatie met eten, in plaats van snel kilo’s willen afvallen. Ik deel mijn tips en ervaringen over het ontwikkelen van een sterke mindset en een positieve relatie met eten. Snel gewichtsverlies leidt alleen maar tot het jojo-effect en ongelukkig zijn. Word je bewust van je gedachten en emoties rondom eten, en leer jezelf aan om non-scale victories te vieren! Daarnaast delen we informatie over een gratis workshop en een interactief evenement om je verder te helpen op je afvalreis. Als je graag wilt afvallen zonder dieet voor de zomer, is deze aflevering zeker iets voor jou!

Wat je ontdekt:

Beluister de podcast via:

Transcript:

Zo snel mogelijk in shape komen voor aanstaande zomer. De lucht is blauw, het zonnetje komt steeds vroeger op, de lente hangt in de lucht, je hoort ook al regelmatig van die hele fijne waterspuiten die de stoepjes schoonmaken. Nederland ontwaakt uit de winterslaap. En hoe heerlijk is het! Ik geniet echt van die lentedagen. En dat het zonnetje gewoon steeds elke ochtend wat vroeger omhoog komt, dat je niet meer in het donker wakker wordt. Echt geweldig. Maar wat er ook bij komt kijken, bij die lente kriebels, is de gedachte aan de zomer. En ik kan echt niet wachten totdat het weer 30 graden is en eindelijk (voor mijn gevoel) normale temperaturen.

 

Maar veel vrouwen raken ook in paniek daarom, want het is nog maar drie of vier maanden tot de zomervakantie. Dan krijg je heel veel vrouwen error in hun hoofd. Dat ze denken ‘oei, ik heb nog maar drie maanden om bikiniproef te raken’. Over drie maanden staan we weer met z’n allen in de rij richting Zandvoort om daar op een strandbedje op het strand te gaan liggen. Of misschien wel naar Spanje, naar de Costa Brava. Maar ja, wat moeten we doen om in die bikini comfortabel te worden? En ik begrijp die paniekgevoelens, dat het een beetje paniekvoetbal is. ‘Oei oei oei, we hebben nog maar vier maanden en voor je het weet is het al zover’. En wat ik dan veel zie gebeuren is dat veel vrouwen dan naar een dieet grijpen. Ze grijpen dan ook niet eens naar de minste diëten, nee ze grijpen naar keto-dieet, koolhydraatarm of shakes. Zolang ze maar zo snel mogelijk die kilo’s afvallen. Ze bedenken zich ‘Oké ik wil 10 kilo afvallen voor aanstaande zomer. Ik heb, pak en beet, 4 maanden. Dat is 2,5 kilo per maand. Dus als ik elke week 1,5 kilo afval, dan zit ik op 2 kilo. Nou soms af en toe een beetje strenger zijn voor mezelf, zit ik op 2,5 kilo per maand. En dan ben ik dus, voordat ik op de zomervakantie op een strandbedje lig, ben ik die 10 kilo kwijt. Yes!’ 

 

Klinkt fantastisch, klinkt als een geweldig goed plan. Maar is dat ook zo? Je voelt het misschien al aankomen. Ik vind het geen goed plan. Want wat je mag beseffen is dat jij geen fabriek bent. Het is niet zo simpel bij jou als dat ‘oké, als er dit ingaat qua voeding, dus minder eten dan je verbruikt, dus we gaan in een calorie tekort, dus we gaan extreem crashen’, want dat gebeurt er eigenlijk met shakes. Je gaat echt richting de 1.200 calorieën per dag. Ja, dat is echt zoveel als dat een kind nodig heeft van de basisschoolleeftijd. Dus dat is echt veel te weinig. 

 

Maar het is niet zo simpel als oké, ik ga dit 10 weken volhouden en dan ben ik op mijn streefgewicht want ik val gemiddeld zoveel kilo af. Je bent geen fabriek. Je bent niet een fabriek zoals ‘oké, daar gooi ik ijzer in en dan komt er metaal uit’. Zo werkt het gewoon niet. Jouw lichaam is altijd anders. En daarnaast is een weegschaal ook niet betrouwbaar. Want het kan zomaar zijn dat jij een halve kilo afgevallen bent, dan op vrijdagavond lekker uit eten gaat en geniet van een lekker wijntje en de dag erna op de weegschaal staat en een halve kilo bent aangekomen. Er zijn echt 300.000 redenen waarom de weegschaal hoger of lager uitvalt. Hierover heb ik een andere podcast over opgenomen, dus kijk die zeker even terug. Daar ga ik nu niet even verder op in. 

 

Maar wat je mag beseffen is dat als je zo streng wordt voor jezelf, als je zo erg gaat spelen in paniekvoetbal. Want dat gebeurt er eigenlijk. Het grijpen naar een strikt dieet is paniekvoetbal. En zo snel mogelijk je kilo’s willen afvallen. Je ontwikkeld daarmee gewoon een alles of niets patroon. Je gaat daarmee veranderen als een levende jojo. En ik kan je vertellen uit eigen ervaring: ikzelf heb tien jaar lang lopen strijden met mijn gewicht. En tien jaar lang werd ik een levende jojo. Ik viel tien kilo af, kwam weer vijftien kilo aan. Ik viel vijf kilo af, kwam er weer uiteindelijk het dubbele aan. Je wordt daar zo niet gelukkig van. Sterker nog, je komt in een vicieuze cirkel terecht. Want wat er gebeurt is: je wilt snel kilo’s afvallen, je gaat heel streng worden voor jezelf, je gaat een shake-dieet gebruiken, je gaat keto eten, noem het maar op. Je gaat bijvoorbeeld niet meer snoepen. Maar dat voornemen  is niet vol te houden. Dat is misschien twee weken vol te houden, maar dan komt er een verleiding met bijvoorbeeld Pasen die er aankomt. Of je gaat op bezoek bij mensen met allemaal lekkere hapjes. Je gaat weer lekker de kroeg in. En vervolgens voel jij je gefaald, want je hebt je niet kunnen houden aan je hoge standaarden. En wat er dan weer gebeurt is dat je dan weer helemaal los gaat en dat je denkt ‘laat maar zitten het is toch al verpest’. Dus je ervaart gewoon tussenperiodes van totale schijt. En die tussenperiodes die zijn het gevaarlijkst, want die zorgen ervoor dat jij in een dieetgedachte blijft zitten. Want vroeg of laat kom je weer op het punt terecht dat je denkt, ‘laat maar zitten, ik ga weer op dieet, ik wil die kilo’s eraf, want over een paar weken is het zomervakantie en dan wil ik in shape ooit op het strand verschijnen’. 

 

Maar lieve schat, denk eens even terug naar de afgelopen jaren. Hoe lang hou jij dit patroon al in stand? Ik denk al langer dan je door hebt. Bij veel vrouwen die ik spreek is het echt al een patroon van jaren. Soms 10 jaar, soms 2 jaar, soms 5 jaar. Snel kilo’s afvallen is ontzettend leuk, maar nooit blijvend. Alles wat jij op wilskracht verliest, en dan bedoel ik echt mee met op je tanden bijten, doorzetten en als ik die kilo’s ben afgevallen, dan ga ik daarna goed eten, dan daarna hou ik het wel in stand, dan ga ik weer normaal eten. Die kilo’s zijn nooit blijvend. Zo werkt je lichaam gewoon simpelweg niet. Wat je zelf mag afvragen is de manier hoe je kilo’s verliest. De manier hoe jij nu eet om kilo’s te verliezen… zou dat dezelfde manier zijn voor jou om blijvend te eten? Dus de manier hoe je nu eet. Zou je dat 2, 3, 4 jaar lang kunnen doen of langer? Ik denk het niet. En lieve schat, daar zit jouw antwoord. Het is heel belangrijk dat je gaat werken naar een eetpatroon dat werkt voor jou. 

 

Voor jouw beeldvorming, ik ben 30 kilo afgevallen zonder dieet. Zeker 10 jaar lang alles heb ik geprobeerd qua diëten. En 2 jaar lang afvallen klinkt als een lange periode. Maar daardoor is het wel duurzaam. En die 2 jaar lang had ik niet kunnen bereiken, niet blijvend resultaat kunnen bereiken, als ik een patroon had aangehouden wat voelde als volhouden. Wat voelde als even op een tanden bijten en daarna ben ik op gewicht. Dat kan niet 2 jaar lang. En ook bij hoeveel kilo je wil afvallen, of is het 5 kilo dat je wil afvallen? Dat kan ook niet op doorzetten, wilskracht en een shake dieet of wat dan ook gebeuren. Je mag meer rust krijgen in je eetkeuzes en rust krijgen in je gedachten. 

 

Ik ga even drie tips met je delen om niet meer te grijpen naar een dieet, maar eigenlijk op een blijvende manier kilo’s af te vallen. De eerste tip die ik wil met je geven is eigenlijk bewustwording te creëren rondom je gedachten en daar bij voornamelijk over je eten. Denk je bijvoorbeeld nu constant aan eten van ‘oh oké op zaterdag ga ik op stap, oké dus dan mag ik lekker frietje eten en dan mag ik lekker eten. Dan is het weekend, chipjes op de bank, wijntje erbij’. En op maandag ‘oké het is vandaag maandag, oké ik mag alleen maar yoghurt als ontbijt. En vanavond mag ik misschien één koekje’. Dat je constant aan eten denkt, constant denkt, ‘oh hoe laat is het, mag ik nu al eten?’ Dan is het niet zozeer dat je wil afvallen, nee, wat jouw echte achterliggende reden is waarmee je kilos kwijt wil, is dat je rust wil ervaren in je hoofd en niet constant wil bezig zijn met eten. Want hoe dodelijk vermoeiend is het om constant te denken, wat mag ik eten, wat mag ik nu eten, hoe laat mag ik eten, wanneer mag ik eten, hoeveel mag ik eten. Die headspace kan je veel beter gebruiken voor de leuke dingen in het leven, zoals aan je gezin of aan je vriendinnen, of aan leuke activiteiten doen, of leuke hobbyprojecten oppakken. Dus eigenlijk de eerste tip die ik wil je met delen is: creëer rust rondom je gedachten met betrekking tot eten. Word daar eens bewust van en schrijf eens op op één dag welke gedachten jij allemaal hebt rondom eten.

 

De tweede stap is eigenlijk en ook de tweede tip is bewustwording creëren rondom je eten. Want 70% van wat jij eet gaat onbewust. Tel daarbij op dat als je constant aan eten denkt, dan kun je concluderen dat het een complete chaos is. Denk bijvoorbeeld maar aan dat koekje bij de thee in een restaurant. Bij de thee die je krijgt, die je dan bestelt, die gaat onbewust in je mondje. Denk maar eens aan de dropjes in de auto, die gaan onbewust op. Je maakt meer onbewuste keuzes dan je nu denkt. Maak daar eens bewuste keuzes van. Op die manier kan je bewust kiezen voor voedzame opties en minder voedzame opties. Ik geloof niet zozeer in gezond en ongezond. En jouw uitdaging ligt ook helemaal niet in wat gezond is en wat niet, want dat weet je zelf heel erg goed. Ga eens aan de slag met bewuste eetpatroon creëren. 

 

En wat nog het allerbelangrijkste tip is die ik je mee wil geven, is blijf van die freaking weegschaal vandaan. Haal de batterij eruit, gooi hem uit het raam, echt stop hem achterin je badkamerkastje, I don’t care. En die krijg je misschien error van in je hoofd, dat kan ik me voorstellen. Maar op de weegschaal staan is ook een soort van controle, een soort van bevestiging die jij zoekt dat je goed bezig bent. Maar lieve schat, die bevestiging mag je heel erg anders gaan zoeken. Want zoals ik al eerder zei in deze aflevering, zijn er 3 miljoen redenen waarom de weegschaal hoger uitvalt dan de lief is. Als jij bewust gaat worden en creëren rondom je gedachten en rondom je eten, heb jij die weegschaal helemaal niet nodig. Waar je dan wel op mag gaan focussen zijn non-scale victories. Non-scale victories zijn eigenlijk de overwinningen die jij hebt, maar die niets met de weegschaal te maken heeft. Dus bijvoorbeeld dat je een half zak chips leeg eet in plaats van een hele. Dat je drie blokjes chocola eet in plaats van de hele reep. Dat je lekker een rondje gaat wandelen in je lunchpauze. Dat je op de fiets gaat naar je werk in plaats van met de auto of dat je compliment krijgt van iemand van buitenaf “Oh wat zie je er goed uit!” Dat zijn de non-scale victories, dat je lekker bezig bent of dat je bijvoorbeeld een stuk fruit pakt in plaats van een Liga koek.

 

Als je die non-scale victories voor jezelf in kaart gaat brengen, elke dag weer, kan je daar je bevestiging uithalen en helemaal niet uit die weegschaal. En ik kan me voorstellen dat je er nu echt helemaal klaar mee bent en dat je heel graag kilo’s wil afvallen. Maar ik hoop echt dat ik je heb laten inzien met deze aflevering dat snel kilo’s afvallen niet jouw oplossing zal zijn. Dat dat niet het probleem gaat oplossen. Jij mag met veel meer aan de slag gaan. Dat is echt rust creëren in je hoofd, rust krijgen in je eetkeuzes, rust krijgen in een liefdevolle relatie tot eten, zodat je daar door kilo’s gaat afvallen.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is mijn gratis E-book écht iets voor jou. In dit E-book deel ik mijn 5 beste
mindset geheimen om af te vallen zonder dieet.
Keywords:

Non-scale victories, in kaart brengen, bevestiging vinden, gemotiveerd blijven, rust in je hoofd, liefdevolle relatie met eten, gratis workshop, direct actie ondernemen, sterke mindset, positieve relatie met eten, kilo’s afvallen zonder gedoe, stappen zetten, interactief evenement, podcastaflevering, in shape komen, zomer, lente, zon, weegschaal weg, andere vormen van bevestiging, gewichtsredenen, bewust worden en creëren, ongezond eten verminderen, wandelen tijdens lunch, complimenten ontvangen, gewicht verliezen, streng zijn voor jezelf, strikte diëten, crashdiëten, shakes, gewichtsverlies, jojo-effect, ongelukkig zijn, volhouden van strenge diëten, gevaarlijke tussenperiodes, paniek, zomervakantie, bikini, extreme diëten, keto-dieet, koolhydraatarm dieet, 10 kilo afvallen, snel gewicht verliezen, patroon van snel gewichtsverlies, werken op lange termijn, bewustwording van gedachten en emoties, onbewust eten, gezondere eetpatronen

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer we beginnen met videoworkshops?

Geef hier je naam en e-mailadres op en jij bent de
eerste die het hoort!

lock Als je je aanmeldt om op de hoogte gehouden te worden voor de videoworkshops ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.