Voeding & Mindset coach I Mind ur Body

#13 Feestjes & afvallen: hoe doe je dat?

In deze aflevering bespreek ik het dilemma van feestjes en afvallen. Hoe ga je daarmee om? Moet je jezelf alles ontzeggen of kun je juist balans vinden? Ik geef je praktische tips! Want laten we niet vergeten: genieten van het leven is ook belangrijk! Dus laten we samen ontdekken hoe we op een evenwichtige manier kunnen deelnemen aan feestjes zonder dat het afvallen in de weg staat.

Wat je ontdekt:

Beluister de podcast via:

Of lees de podcast in tekstvorm:

In deze podcastaflevering neem ik je mee in een onderwerp dat velen van ons kunnen herkennen: feestjes en afvallen. Hoe vinden we de juiste balans? Het is vrijdagochtend terwijl ik deze podcast opneem, en ik ben behoorlijk opgewonden. Een opwindend weekend ligt voor me. Ik vermoed dat velen van jullie zich hierin kunnen vinden, omdat de wereld langzaamaan weer opengaat. Persoonlijk heb ik vanavond een bruiloftsfeest van goede vrienden op de planning staan, en morgen wordt mijn neefje twee jaar oud. Hierbij komen natuurlijk feestelijkheden en lekkernijen kijken.

 

Vroeger dacht ik dat het onmogelijk was om te genieten van een feest en tegelijkertijd gezond te eten en op mijn gewicht te letten. Wellicht herken jij dit gevoel ook. De gedachte aan aanstaande feestjes of leuke uitstapjes met familie en vrienden, bracht bij mij altijd enige paniek teweeg. Het was als een hobbel op de weg van mijn vooruitgang. Het ritme van gezond eten en bewegen werd onderbroken door deze evenementen.

 

In plaats van uit te kijken naar deze gelegenheden, begon ik ertegenop te zien. Ik vroeg me af of ik ze kon afzeggen. Maar dat is natuurlijk niet de oplossing. We verlangen allemaal naar de gezelligheid van feesten en sociale bijeenkomsten. Het is normaal dat het even wennen is na zoveel tijd van isolatie en beperkingen. Dus als je merkt dat je in een vergelijkbare situatie bent waarin je je afvraagt hoe je kunt afvallen terwijl je geniet van feestjes, blijf dan zeker luisteren naar deze podcast.


De oorsprong van paniekgedachten

Laten we beginnen met het begrijpen van waar die paniekgedachten vandaan komen. Het begint met bewustzijn van je eigen gedachten. Wanneer ik naar mijn eigen agenda keek en zag dat er een feestweekend aankwam, waren mijn gedachten vaak negatief. Wat zijn jouw gedachten als je een gezellig weekend in het vooruitzicht hebt? In onze cultuur hebben we de neiging om evenementen te associëren met eten. Een avondje uit betekent vaak snacks, een bezoek aan een pretpark wordt vergezeld door frietjes, en een bruiloft vraagt om een toost met een drankje.


Dit soort associaties zetten onze gedachten in beweging. Het kan zijn dat je denkt dat je alles zult verpesten als je eenmaal begint te eten. Deze mindset zorgt ervoor dat je jezelf toestemming geeft om overboord te gaan, aangezien je denkt dat je “toch al hebt gefaald.” Maar is dit echt waar?


Silly: het stemmetje in je hoofd

Dit stemmetje, dat ik “Silly” noem, is eigenlijk een interne criticus die zichzelf in je gedachten heeft genesteld. Silly fluistert je in dat feestjes je plannen zullen ontregelen, dat je je grenzen zult overschrijden en dat je uiteindelijk teleurgesteld zult zijn in jezelf. Maar weet je wat het is? Silly is niet altijd de waarheid. Het baseert zich op eerdere ervaringen waarin je misschien inderdaad te ver bent gegaan. Maar dat betekent niet dat dit altijd zal gebeuren.


De kracht van Mindsetverandering

Het is tijd om de associatie tussen feestjes en overmatig eten te doorbreken. Dit begint met het loslaten van oordelen over voedsel. We hebben de neiging om voedsel in “goed” en “slecht” te categoriseren. Maar jouw uitdaging is niet om te weten wat gezond of ongezond is. Dat weet je waarschijnlijk al. Het gaat erom een balans te vinden die bij jou past.


Denken in overvloed kan hierbij enorm helpen. Besef dat je altijd van lekkernijen kunt genieten. Als je jezelf toestaat om altijd iets te eten, verliest dat voedsel zijn magische aantrekkingskracht. Stel je voor dat je altijd je favoriete snack kunt eten. Zou je dan echt dagelijks een hele zak chips verslinden? Waarschijnlijk niet. De gedachte dat je het altijd kunt hebben, vermindert vaak juist de drang ernaar.

Luister naar je lichaam
Een andere sleutel tot balans is het afstemmen op je lichaam. Vraag jezelf af hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt. Is er onrust? Ben je overprikkeld? Na lange tijd van isolatie kunnen sociale gelegenheden overweldigend zijn. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en jezelf toe te staan pauzes te nemen als dat nodig is. Dit heeft niets te maken met “slecht” gedrag, maar alles met zelfzorg.


Daarnaast is het goed om jezelf af te vragen hoe je je na het weekend wilt voelen. Wil je maandagochtend op de weegschaal staan en jezelf straffen voor het genieten van het leven? Of wil je maandagochtend terugkijken op een geweldig weekend en trots zijn op de balans die je hebt gevonden?


Afvallen met een positieve benadering

Onthoud dat afvallen niet gaat om strikte regels en beperkingen. Het gaat om een positieve benadering van jezelf en je doelen. En ja, dit is volkomen mogelijk tijdens feestjes en sociale bijeenkomsten. Het draait om bewuste keuzes maken die bijdragen aan je welzijn en genieten van de momenten die het leven biedt.

Wil je dieper in dit onderwerp duiken? Schrijf je dan in voor onze komende workshop, waarin ik je persoonlijk begeleid bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en een positieve mindset, specifiek gericht op feestjes en afvallen. Kijk in de beschrijving van deze podcast voor meer informatie en meld je snel aan, want de beschikbare plaatsen zijn beperkt.


Ik hoop dat deze podcastaflevering je heeft geholpen om anders te denken over feestjes en afvallen. Het is tijd om Silly het zwijgen op te leggen en jezelf toe te staan te genieten zonder schuldgevoelens. Onthoud dat jij de regie hebt over je gedachten en keuzes. Geef jezelf toestemming om te genieten van het leven en tegelijkertijd zorg te dragen voor je welzijn. 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is mijn gratis E-book écht iets voor jou. In dit E-book deel ik mijn 5 beste
mindset geheimen om af te vallen zonder dieet.
Keywords:

streng zijn voor jezelf, alles of niets denken, eten op feestjes, balans vinden, jezelf alles ontzeggen, mindset veranderen, nieuwe manier van denken, niet alles in één keer kunnen doen, oordeel loslaten, constant bij jezelf inchecken, overprikkeld zijn, gevoel tijdens momenten, wennen aan feesten, weegschaal vermijden, genieten van weekend, feestje afzeggen, behoefte aan feesten, luisteren naar podcast, stress over volle agenda, afvallen, stemmetje in je hoofd, Silly, grenzen bewaken, teleurstelling in jezelf, verboden voedsel, obsessie in je hoofd, genieten van lekkernijen, begrijpen van paniekgedachten, negatieve gedachten, koppelen van evenementen aan eten, balans in het leven, bewuste keuzes maken, verjaardagsfeestjes, hoe je je wil voelen, inchecken bij jezelf, hoger gewicht op maandagochtend, factoren voor hoger gewicht, weegschaal niet betrouwbaar.

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer we beginnen met videoworkshops?

Geef hier je naam en e-mailadres op en jij bent de
eerste die het hoort!

lock Als je je aanmeldt om op de hoogte gehouden te worden voor de videoworkshops ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.