Voeding & Mindset coach I Mind ur Body

#16 De gouden tip voor blijvend afvallen zonder dieet

In deze aflevering deel ik de gouden tip voor blijvend afvallen zonder dieet. Maar voordat we daar naar toe gaan, gaan we eerst in op hoe ons brein werkt en wat conditionering met ons doet. Ik bespreek een aantal voorbeelden, zoals Sinterklaas, en hoe onze gedachten en overtuigingen gevormd worden door onze opvoeding en ervaringen. Daarnaast ga ik in op zelfsabotage en waarom we altijd op zoek zijn naar gouden tips. Maar bestaat deze tip wel?!

Wat je ontdekt:

Beluister de podcast via:

Of lees de podcast in tekstvorm:

Mindset is een krachtig instrument dat van invloed is op elk aspect van ons leven, inclusief onze relatie met voeding en gewichtsverlies. Voordat we dieper ingaan op de gouden tip voor blijvend gewichtsverlies, is het belangrijk om te begrijpen hoe ons brein werkt en hoe het wordt beïnvloed door conditionering.

 

We hebben allemaal een innerlijke wereld van overtuigingen die voortkomen uit onze conditionering. Deze conditionering wordt gevormd door onze opvoeding, ervaringen en verleden. Denk bijvoorbeeld aan Sinterklaas – een klassiek voorbeeld van conditionering. Als kind geloof je in Sinterklaas omdat iedereen om je heen dit bevestigt. Maar naarmate je ouder wordt, ontdek je de waarheid achter het verhaal. Dit illustreert hoe conditionering onze overtuigingen vormt.

 

Conditionering is echter niet altijd waarheid. Het zijn aangeleerde patronen die ons gedrag beïnvloeden. Vergelijk het met een kind van twee jaar oud dat nog vol verwondering naar de wereld kijkt. Ze zijn nog niet volledig beïnvloed door conditionering en ervaren alles als nieuw en opwindend. Dit laat zien hoe krachtig onze conditionering ons gedrag beïnvloedt.

 

De impact van beperkende gedachten

Onze conditionering kan leiden tot beperkende gedachten over onszelf en ons vermogen. Deze gedachten vormen een obstakel voor ons gewichtsverliesdoel en beïnvloeden onze keuzes. Bijvoorbeeld, als je vroeger gepest bent over je uiterlijk, kunnen negatieve gedachten over jezelf ontstaan. Deze overtuigingen beïnvloeden op hun beurt je keuzes en gedrag.

 

Maar besef dat beperkende gedachten niet de waarheid zijn. Het zijn slechts patronen die zijn ontstaan uit onze conditionering. Vergelijk het met een stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent. Deze stem houdt je vaak tegen om je doelen te bereiken.

 

De illusie van zelfsabotage

Zelfsabotage is een interessant fenomeen dat ontstaat door ons brein dat is gericht op overleving. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om bekende patronen en gedrag te volgen, zelfs als dit ons niet helpt om gelukkig te zijn. Dit is waar zelfsabotage om de hoek komt kijken.

 

Stel je voor dat je elke ochtend wilt sporten, maar jezelf saboteert door in bed te blijven liggen. Dit komt doordat je brein de bekende en veilige weg verkiest boven verandering. Het stemmetje in je hoofd, dat ik “silly” noem, moedigt je aan om comfortabel te blijven en niet te veranderen.

 

De ‘mythe’ van de gouden tip

We zijn vaak op zoek naar de magische gouden tip voor gewichtsverlies, maar in werkelijkheid bestaat die niet. Ons brein houdt van concrete richtlijnen en trucjes, omdat ze voorspelbaarheid bieden. Dit is waarom we graag in hokjes denken en op zoek zijn naar simpele oplossingen.

 

Echter, ons brein is ook altijd op zoek naar meer – meer kennis, meer motivatie, meer regels. Maar al deze informatie heeft geen waarde als je het niet toepast in je leven. Kennis wordt pas macht als je het daadwerkelijk gebruikt en toepast.

 

Zelfacceptatie

Een belangrijke stap in de reis naar gewichtsverlies is zelfacceptatie. Onze breinen zijn vaak gefocust op het bereiken van doelen, zoals een streefgewicht. Maar als je jezelf niet accepteert en tevreden bent met wie je bent, zal je brein je saboteren om jezelf terug te brengen naar de bekende staat.

 

Stel jezelf eens de vraag: Wanneer was je voor het laatst tevreden met jezelf? Als je dit niet kunt herinneren, is het tijd om te werken aan zelfacceptatie. Onze breinen zijn niet ontworpen om constant tevreden te zijn; ze zijn ontworpen om te overleven. Daarom is het van cruciaal belang om aan je mindset te werken en je conditionering te doorbreken.

 

De echte sleutel tot blijvend gewichtsverlies

De echte sleutel tot blijvend gewichtsverlies is een verandering in mindset en zelfacceptatie. Het draait om het begrijpen en doorbreken van je conditionering, beperkende gedachten en zelfsabotage. Dit gaat verder dan het luisteren naar podcasts en het verzamelen van kennis. Het vereist actie, toewijding en het opbouwen van een gezonde relatie met jezelf.

 

Laat je niet misleiden door de zoektocht naar de gouden tip. In plaats daarvan nodig ik je uit om te investeren in jezelf, je mindset en je welzijn. Door te werken aan zelfacceptatie en een positieve relatie met voeding en beweging, leg je de basis voor blijvend gewichtsverlies en een gezond leven.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is mijn gratis E-book écht iets voor jou. In dit E-book deel ik mijn 5 beste
mindset geheimen om af te vallen zonder dieet.
Keywords:

podcast, voeding, kilo’s afvallen, gedoe, gratis workshop, afvallen zonder dieet, brein, conditionering, Sinterklaas, geloven, opgroeien, verleden, waarheid, negatieve conditionering, zelfbeeld, zelfsabotage, gedachten, interne stem, sporten, silly, gouden tips, blijvend gewichtsverlies, snoozen, ochtendmens, gezond eten, hokjes denken, labels, gezond, ongezond.

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer we beginnen met videoworkshops?

Geef hier je naam en e-mailadres op en jij bent de
eerste die het hoort!

lock Als je je aanmeldt om op de hoogte gehouden te worden voor de videoworkshops ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.