Voeding & Mindset coach I Mind ur Body

#18 Hoe voorkom je snaaidrang & emotie-eten

“Hoe voorkom je snaaidrang en emotie-eten?” Dit was de meest gestelde vraag die ik ontvangen heb via Instagram. Emotie-eten is iets waar velen van ons mee te maken hebben, maar vaak niet bewust van zijn. We denken vaak dat emotie-eten alleen voorkomt als we verdrietig zijn. Maar eigenlijk doen we allemaal aan emotie-eten, op verschillende manieren. In deze aflevering bespreek ik hoe emotie-eten en snijbuien eigenlijk een vorm van communicatie van ons lichaam zijn. Ik zal ook ingaan op waarom het niet altijd nodig is om emotie-eten te onderdrukken.

Wat je ontdekt:

Beluister de podcast via:

Of lees de podcast in tekstvorm:

Ik wil het hebben over een onderwerp dat bij velen van ons leeft: hoe voorkom je de drang om te snijden en emotie eten? Dit was de meest gestelde vraag die ik ontving via mijn Instagram. Ik plaatste een story met de vraag: “Waar wil je nieuwe podcasts over horen?” En dit onderwerp kwam keer op keer naar voren. Daarom heb ik besloten om deze blogpost te wijden aan dit belangrijke onderwerp. Maar voordat we dieper ingaan, is er een belangrijke vraag die we moeten stellen: Ben jij een emotie-eter? Laten we samen ontdekken.

 

Emotie eten: meer dan verdriet

Vaak denken we bij emotie eten aan momenten waarop we verdrietig zijn en ons troosten met een hele bak ijs. Of wanneer we overmand worden door liefdesverdriet en een zak chips soldaat maken. We associëren emotie eten met snijdrang, een moment waarop we onszelf verliezen in overmatig eten. Maar in werkelijkheid doen we allemaal aan emotie eten, zonder dat we het altijd beseffen. Deze neiging zit in ons DNA ingebakken.

 

Emotie eten is eigenlijk iets dat al in onze vroegste jeugd begint. Als baby huilen we, en vaak krijgen we dan een speentje of een flesje melk om ons te kalmeren. Dit creëert al vroeg de associatie tussen emoties en eten. Toch willen velen van ons graag van deze gewoonte af, vooral als emotie eten en snijdrang ons in de weg staan bij het bereiken van onze gezondheids- en welzijnsdoelen. Maar waarom eigenlijk? Waarom willen we af van emotie eten? Waarom streven we naar het elimineren van snijbuien? Wat als ik je vertel dat emotie eten eigenlijk iets heel waardevols kan zijn?

 

Het oordeel over emotie eten

Natuurlijk begrijp ik dat veel mensen willen breken met emotie eten, vooral als het een negatieve impact heeft op hun gezondheid. Als je elke dag enorme hoeveelheden snoep eet om snel te ontspannen en geen andere uitweg ziet, is het begrijpelijk dat je ervan af wilt. Maar dat is niet altijd nodig. Het draait allemaal om het oordeel dat we aan emotie eten koppelen.

 

Hoe voel je je als ik zeg dat je niet per se van emotie eten af hoeft te komen? Voelt dat bevrijdend? Misschien ongemakkelijk? Misschien roept het vragen op. Het is belangrijk om te begrijpen dat emotie eten in feite een manier is waarop ons lichaam met ons communiceert. Het is een manier om te zeggen: “Ik heb ontspanning nodig. Ik ben verdrietig, blij, gestrest, of ik wil iets vieren.” Het is een manier om emoties te uiten en snel comfort te vinden, een vorm van zelfzorg.

 

Het signaal van je lichaam

Emotie eten is als een fluistering van je lichaam, een teken dat je dieper naar jezelf mag luisteren. Het is een signaal dat je innerlijke behoeften aangeeft. Dus in plaats van emotie eten te onderdrukken, laten we proberen te begrijpen waarom het gebeurt. Wat triggert deze eetbuien? Wat heb je echt nodig op dat moment? Is het tijd voor zelfzorg? Een wandeling, een goed boek, het stellen van grenzen in je agenda? Emotie eten is een manier om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen.

 

Vaak ontstaan eetbuien en emotie eten als er een disbalans in ons leven is. Dit betekent niet dat je te streng voor jezelf moet zijn of eten als verboden moet beschouwen. Het betekent dat je moet leren luisteren naar je lichaam en begrijpen waarom bepaalde patronen zich herhalen. Het is geen kwestie van eten uit je leven verbannen, maar eerder van leren luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen.

 

Emotie eten als superkracht

Ik beschouw emotie eten als een superkracht, maar alleen als je weet hoe je het op de juiste manier kunt gebruiken. Als je meer wilt leren over dit onderwerp, heb ik een online training gemaakt met de titel “Emotie Eten als Superkracht.” Hierin ontdek je hoe je emotie eten positief kunt benaderen en gebruiken als een instrument voor zelfzorg. Meer informatie hierover vind je in de link in deze blogpost.

 

Tijdens de training deel ik ook 5 mindset-tips om lekker in je vel te komen zitten en kilo’s te verliezen zonder het gevoel te hebben dat je jezelf dingen ontzegt. Je kunt het gratis e-book downloaden via de link in deze blogpost.

 

Luisteren naar je lichaam

Als je meer wilt horen over dit onderwerp of andere vragen hebt, kun je me altijd vinden op Instagram onder de naam MindYourBody. Ik hoor graag van je en deel graag meer inzichten en tips om je te helpen een liefdevolle relatie met eten op te bouwen.

 

Ik hoop dat je nu anders naar emotie eten zult kijken en dat je leert luisteren naar je lichaam. Emotie eten is geen vijand, maar eerder een manier waarop je innerlijke zelf met je communiceert. Het is tijd om te begrijpen en te omarmen wat je lichaam je probeert te vertellen. 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is mijn gratis E-book écht iets voor jou. In dit E-book deel ik mijn 5 beste
mindset geheimen om af te vallen zonder dieet.
Keywords:

podcast, voeding- en mindsetcoach, Mind ur Body, kilo’s afvallen, gedoe, workshop, afvallen zonder dieet, snaaidrang, emotie eten, Instagram, onderwerpen, mooi onderwerp, hamvraag, emotie-eter, jarig, wortel, gebakje, werk, chocola, chips, lekkers, weekend, vriendinnen, borrel, wijntje, hapjes, baby, huilen, speentje, flesje melk, veilig geboren gevoel, dames, held talk, een-op-een-sessie, kennismakingsgesprek, snaaibuien, frustreren, gezondheid, snoep, chips, ontspannen, lichaam, verdrietig, kwalijk nemen, neerwaartse spiraal, oordeel, communicatie, positieve emoties, feestdagen, gezelligheid, Bourgondische Brabander, ontspanning, disbalans, pushen, wilskracht, verboden vrucht, trigger, me-time moment, grote hoeveelheden, onderdrukken.

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer we beginnen met videoworkshops?

Geef hier je naam en e-mailadres op en jij bent de
eerste die het hoort!

lock Als je je aanmeldt om op de hoogte gehouden te worden voor de videoworkshops ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.