Voeding & Mindset coach I Mind ur Body

#20 5 tips om jouw zelfbeeld te veranderen

Heb jij wel eens moeite gehad om op de foto te gaan? Je bent niet de enige! Ik deel mijn eigen ervaringen en bied handige tips én concrete actiepunten om jou te helpen je zelfbeeld te verbeteren. We bespreken waarom afvallen alleen niet genoeg is en hoe je het verhaal dat je over jezelf vertelt kunt veranderen. Ook bespreken we het belang van stoppen met vergelijken met anderen en hoe je inspirerende accounts kunt vinden op social media. Dus ga er lekker voor zitten en ontdek hoe jij jouw zelfbeeld kunt transformeren.

Wat je ontdekt:

Beluister de podcast via:

Of lees de podcast in tekstvorm:

In deze aflevering wil ik het hebben over iets waar velen van ons mee worstelen: ons zelfbeeld en hoe we onszelf zien op foto’s. Herken je het gevoel dat je je ongemakkelijk voelt wanneer er een camera tevoorschijn komt en iemand voorstelt om een foto te maken? Vroeger had ik dat gevoel ook. Ik zal je mijn persoonlijke ervaring delen.

 

De confrontatie met mijn eigen beeld

Ik herinner me dat ik me vroeger echt ongemakkelijk voelde wanneer iemand voorstelde om een foto van mij te maken. Het was een directe confrontatie met mijn eigen zelfbeeld en hoe ik over mezelf dacht. Diep van binnen wist ik al dat ik de foto verschrikkelijk zou vinden, dus deed ik er alles aan om eronderuit te komen. Ik kwam altijd wel met een smoesje of zorgde ervoor dat iemand anders voor mij zou staan, zodat ik niet volledig in beeld zou zijn. Eerlijk gezegd vond ik het verschrikkelijk om naar foto’s van mezelf te kijken.

 

Nu, een aantal jaren later, voel ik me comfortabel voor de camera. Ik ben dagelijks zichtbaar op Instagram en heb geen schaamte meer om mezelf te laten zien. Deze transformatie was echter een proces. Vroeger dacht ik dat als ik kilo’s zou afvallen, mijn zelfbeeld vanzelf zou verbeteren. Maar later ontdekte ik dat er meer nodig is dan gewichtsverlies om een positief zelfbeeld te ontwikkelen.

 

Zelfbeeld en gedachten

Jouw zelfbeeld wordt sterk beïnvloed door je gedachten en ervaringen uit het verleden. In mijn geval werd mijn zelfbeeld negatief beïnvloed door jarenlang gepest worden. Ik werd dagelijks geconfronteerd met kritiek op mijn uiterlijk, wat diepe sporen naliet in mijn zelfbeeld.

 

Jouw omgeving speelt een cruciale rol in hoe je over jezelf denkt. Misschien heb jij niet hetzelfde verleden als ik, maar zijn er andere gebeurtenissen of opmerkingen die je zelfbeeld hebben aangetast. Het is belangrijk om te begrijpen waar deze triggers vandaan komen.

 

Tip 1: Verander het verhaal

De eerste stap om je zelfbeeld te verbeteren, is het veranderen van het verhaal dat je jezelf vertelt. Begrijp waarom je het moeilijk vindt om op de foto te gaan. In mijn geval was het verleden een belangrijke factor. Toen ik eenmaal begreep waarom ik me zo voelde, kon ik mezelf troosten en het patroon doorbreken.

 

Een andere belangrijke stap is stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. Social media heeft de neiging om ons te bombarderen met perfecte plaatjes en ideaal beeld. Het vergelijken van jezelf met anderen kan leiden tot negatieve gedachten en gevoelens van onzekerheid.

 

Tip 2: Ontvolg negativiteit

Ga door je lijst van mensen die je volgt op sociale media en vraag jezelf af of deze accounts je inspireren of juist negatieve gevoelens oproepen. Ontvolg degenen die je onzeker maken en volg accounts die je positieve energie geven.

 

Tip 3: Bewustwording van gedachten

Neem de tijd om je gedachten op te schrijven gedurende een dag. Dit geeft je inzicht in zowel positieve als negatieve gedachten. Je hebt duizenden gedachten per dag, maar door ze op te schrijven, kun je je bewust worden van de patronen.

 

Tip 4: Onderzoek je gedachten

Onderzoek je gedachten en vraag jezelf af of ze 100% waar zijn. Vaak zijn negatieve gedachten gebaseerd op onrealistische idealen. Het is belangrijk om realistische perspectieven te ontwikkelen en positieve gedachten te cultiveren.

 

Tip 5: Lach naar jezelf

Een krachtige oefening om je zelfbeeld te verbeteren, is om elke dag voor de spiegel te staan en vijf seconden naar jezelf te lachen. Dit kan in het begin ongemakkelijk aanvoelen, maar je hersenen nemen een glimlach altijd serieus, zelfs als het aanvankelijk geforceerd lijkt.

 

Het belang van een positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld is cruciaal voor onze algehele welzijn en ons vermogen om onze doelen te bereiken. Het beïnvloedt hoe we onszelf zien, hoe we met anderen omgaan en hoe we met uitdagingen in het leven omgaan. Een negatief zelfbeeld kan leiden tot onzekerheid, angst en zelfs depressie.

 

Social Media

Social media heeft een enorme impact gehad op hoe we onszelf en anderen zien. Het heeft de neiging om een vertekend beeld van de realiteit te creëren, met gefilterde foto’s en bewerkte beelden die vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid. Dit kan leiden tot gevoelens van ontoereikendheid en zelfkritiek.

 

Zelfacceptatie

Een belangrijke stap naar een positiever zelfbeeld is zelfacceptatie. Dit betekent dat je jezelf volledig en onvoorwaardelijk accepteert, ongeacht je uiterlijk, prestaties of tekortkomingen. Zelfacceptatie is geen einddoel, maar een voortdurend proces van groei en ontwikkeling.

 

Zelfcompassie ontwikkelen

Zelfcompassie is nauw verbonden met zelfacceptatie. Het gaat erom vriendelijk en begripvol te zijn tegenover jezelf, net zoals je zou zijn tegenover een goede vriend. In plaats van jezelf te bekritiseren voor fouten of imperfecties, leer je jezelf te troosten en te steunen.

 

Het loslaten van perfectie

Een valkuil die velen van ons tegenkomen, is het streven naar perfectie. We willen voldoen aan onrealistische normen en verwachtingen, wat leidt tot frustratie en zelftwijfel. Het loslaten van perfectie betekent dat je accepteert dat niemand perfect is, en dat is oké.

 

Het belang van positieve zelfpraat

De manier waarop we tegen onszelf praten, heeft een enorme invloed op ons zelfbeeld. Negatieve zelfpraat kan schadelijk zijn en onze zelfwaarde ondermijnen. Het cultiveren van positieve zelfpraat is essentieel voor het opbouwen van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

 

Er zijn verschillende dagelijkse praktijken die je kunt omarmen om zelfliefde en zelfacceptatie te bevorderen. Hier zijn enkele ideeën:

 

  • Meditatie: Meditatie kan je helpen om in contact te komen met je innerlijke zelf en je bewust te worden van je gedachten en gevoelens.
  • Affirmaties: Positieve affirmaties zijn korte zinnen of uitspraken die je dagelijks herhaalt om positieve overtuigingen te versterken.
  • Dagboek: Het bijhouden van een dagboek kan een krachtige manier zijn om je gedachten en gevoelens te verkennen en te verwerken.
  • Zelfzorg: Neem regelmatig de tijd om voor jezelf te zorgen, of het nu gaat om een warm bad, een wandeling in de natuur, of gewoon even rustig een boek lezen.
  • Omring jezelf met positiviteit: Breng tijd door met mensen die je positieve energie geven en vermijd situaties die je naar beneden halen.

Een negatief zelfbeeld kan niet alleen invloed hebben op je emotionele welzijn, maar ook op je fysieke gezondheid. Stress, angst en depressie, die vaak gepaard gaan met een negatief zelfbeeld, kunnen leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, spijsverteringsproblemen en slaapstoornissen.

 

Gezonde gewoonten

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een positief zelfbeeld. Het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging, het eten van voedzaam voedsel en voldoende slaap krijgen, kan je energie en zelfvertrouwen verbeteren. Het gaat niet om het voldoen aan bepaalde schoonheidsnormen, maar om goed voor jezelf zorgen.

 

Overwin negatieve gedachten

Negatieve gedachten kunnen diepgeworteld zijn, maar het is mogelijk om ze te overwinnen. Hier zijn enkele strategieën om negatieve gedachten aan te pakken:

 

  • Mindfulness: Mindfulness oefeningen kunnen je helpen om je bewust te worden van negatieve gedachten zonder erin verstrikt te raken.
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT is een effectieve therapie om negatieve denkpatronen te doorbreken en positievere gedachten te ontwikkelen.
  • Zoek professionele hulp: Als negatieve gedachten je dagelijks leven beïnvloeden, overweeg dan om hulp te zoeken bij een therapeut of counselor.

Het kan waardevol zijn om rolmodellen te hebben die een positief zelfbeeld belichamen. Deze modellen kunnen dienen als inspiratie en laten zien dat zelfliefde en zelfacceptatie mogelijk zijn, ongeacht je uiterlijk of achtergrond.

 

Ouderschap en zelfbeeld

Als ouder speel je een cruciale rol in de ontwikkeling van het zelfbeeld van je kinderen. Het is belangrijk om hen te leren over zelfliefde, zelfacceptatie en positieve zelfpraat. Je eigen gedrag en houding ten opzichte van jezelf dienen als voorbeeld voor je kinderen.

 

Het transformeren van je zelfbeeld is een proces dat tijd en toewijding vereist. Het begint met het bewust worden van je gedachten en overtuigingen en het actief werken aan zelfacceptatie en zelfliefde. Door positieve zelfpraat te cultiveren, negatieve gedachten aan te pakken en gezonde gewoonten te omarmen, kun je je zelfbeeld verbeteren en een positievere relatie met jezelf ontwikkelen.

 

Ik wil afsluiten met een quote van Louise Hay: “Hoe je je over jezelf voelt, is de enige waarheid over jou.” Onthoud dat je het waard bent om van te houden en te accepteren, precies zoals je bent. Ik hoop dat deze tips en inzichten je hebben geholpen om aan je zelfbeeld te werken en meer zelfliefde te cultiveren. Tot de volgende keer!

Vond je deze aflevering waardevol, dan is mijn gratis E-book écht iets voor jou. In dit E-book deel ik mijn 5 beste
mindset geheimen om af te vallen zonder dieet.
Keywords:

podcast, mindsetcoach, voeding, kilo’s afvallen, liefdevolle relatie met eten, gratis workshop, interactief, zelfbeeld veranderen, foto, confrontatie, gedachten, smoesje, comfortabel zijn, Instagram, kilo’s afvallen, trots zijn, positief zelfbeeld, verhaal veranderen, conditionering, pestverleden, uiterlijk, zelfvertrouwen, vergelijken met anderen, social media, inspiratiebron, ontvolgen, dempen, inspirerende accounts, maatje meer, afvallen, tips en tricks, zelfbeeldverandering.

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer we beginnen met videoworkshops?

Geef hier je naam en e-mailadres op en jij bent de
eerste die het hoort!

lock Als je je aanmeldt om op de hoogte gehouden te worden voor de videoworkshops ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.