Voeding & Mindset coach I Mind ur Body

#4 Emoties switchen om af te vallen

In deze aflevering van de podcast heb ik het met je over het switchen van emoties en het belang van bewustwording van onze gedachten en emoties. Ik bespreek hoe negatieve emoties gepaard gaan met emotie-eten en hoe positieve emoties kunnen leiden tot persoonlijke groei. Het belang van emoties wordt geïllustreerd aan de hand van de schaal van emoties van Abraham Hicks. Kortom, een interessante aflevering over bewustwording en emoties!

 

[PODCAST TOEVOEGEN AAN BLOG:]

Zet hieronder in het grijze vlak de html code van de podcastaflevering. Die haal je uit spotify –> podcastaflevering –>  3 puntjes –>  delen –> Aflevering  embandden –> grote compact en 100% –> kopier en zet deze code in het grijze vak hieronder.

Wat je ontdekt:

Beluister de podcast via:

Transcript:

Vandaag wil ik het met je hebben over: Het switchen van emoties. Herken je dat? Je bent de hele dag verdrietig en teleurgesteld en je voelt je eigenlijk de hele dag ellendig. En vaak is daar een kleine aanleiding voor nodig geweest, bijvoorbeeld bij een vervelende opmerking van iemand die je lief is. Nou, deze situaties heeft iedereen. Maar wat heel erg belangrijk voor jou is om te weten, is dat een emotie maar 90 seconden duurt. Laat dat telefoontje inzinken. 90 seconden duurt een emotie. Maar hoe komt het dan dat jij de hele dag verdrietig, ellendig en het gevoel hebt dat je alleen maar onder een dekentje wil liggen? Hoe komt het dan als die ene emotie van verdriet en wanhoop maar 90 seconden duurt? Dat komt door je gedachten. En die gedachten kunnen weer een emotie-eetbui triggeren. Die kunnen er wel voor zorgen dat als jij je zo ellendig voelt, dat je naar de voorraadkast gaat. Het is toch bizar hè, dat dat zo werkt. Maar wat belangrijk is om te weten, is dat jij altijd een keuze hebt hoe jij je voelt. Ook al heb jij zo’n baaldag. En hiervoor is iets heel erg belangrijk, namelijk het switchen van emoties. Het is een hele belangrijke tool. En wat ik daar heel vaak bij gebruik is de emotieschaal van Abraham Hicks. Dat is een heel mooi overzicht, als je hem googelt kun je hem zo vinden.

 

Abram Hicks is een onderzoeker en die heeft alle mogelijke emoties die wij maar kunnen bedenken in een schaal gezet. Onderaan staat bijvoorbeeld angst, depressie, wanhoop, machteloosheid, slachtoffer. Je voelt het al, dat zijn hele zware, heftige emoties. Daar voel je je echt niet op je plek, maar daar voel je puur ellende. Die staat dus helemaal onderaan in de schaal. Angst, depressie, wanhopig, machteloosheid is schaal 22. En de eerste schaal, de bovenste schaal, is vrijheid, liefde, plezier, dankbaarheid, empowerment. Dat zijn hele krachtige woorden, maar dat zijn ook hele krachtige emoties.

Tussen nummer 1 en 22 zitten nog heel veel andere emoties. Bijvoorbeeld boos, machteloos, twijfel, verveling, hoop. Dus je merkt al dat daar dus heel veel tussenin zit. En daarom vind ik die Abraham Hicks schaal van emoties zo enorm krachtig. Want eigenlijk werken emoties hetzelfde als de wet van Murphy. En de wet van Murphy, dat herken je wel. Als je bij wijze van spreken, ‘s ochtends vroeg uit je bed stapt, je glijdt uit door een onderbroek die langs je bed ligt, je stoot daardoor je hoofd aan het randje van je bed, je hebt enorme hoofdpijn. Vervolgens ga je onder de douche, die staat waarschijnlijk nog steenkoud van de dag ervoor, je schrikt je helemaal de tandjes, je bent daardoor helemaal chagrijnig.

Vervolgens kan je je schoenen niet meer vinden. En zo gaat er dus vanalles helemaal verkeerd! Dat is dus de wet van Murphy. En zo werkt het dus ook met emoties. Dus als jij je boos voelt, dan kom je vaak daardoor ook weer in een slechtere vibe. En kom je dus weer in die enorme baaldag, die enorme verdrietige dag waarin alles verkeerd gaat. En dat ontstaat dus door een gedachte die je hebt. Want we hebben meer dan tussen de 60 en 70.000 gedachten op een dag. En die gedachten trekken dus allemaal in emotie. Dat is best wel ingewikkeld, want die 60-70 duizend gedachten, daar kan je geen bewustwording op krijgen, althans maar voor een klein deel.

 

Niet op allemaal, want anders zit je alleen maar op een stoeltje en zit je alleen maar te denken, oh weer een gedachte, oh weer een gedachte, weer een gedachte… Je kunt het gewoon niet bijhouden, zoveel gedachten hebben wij op een dag. Hoe kan dat dan wel, waarin je kan switchen in emoties? Dat is bewustwording krijgen op je emoties. Jij kunt er dan veel beter op inspelen, veel beter aanvaarden hoe jij je voelt. Die gedachten komen en gaan, maar die emoties voel je veel sterker. Dus je kunt je veel beter afvragen, hoe voel ik me? Oké, ik voel me verdrietig. En waardoor komt dat? Welke gedachten had ik? Dus je kunt het veel beter herleiden vanuit een emotie en daarin de gedachten aan koppelen die jij had. 

 

Waarom ik je dit allemaal vertel? Dit is namelijk een heel groot deel van emotie eten, maar ook lekker in je vel zitten. En het allerbelangrijkste is: je hebt altijd een keuze. En nee, je hoeft niet altijd positief te denken. Liever niet, want ups en downs horen bij het leven. Maar hoe ik er zelf altijd mee omga is als ik zo’n enorme baaldag heb (want laten we eerlijk zijn, die hebben we allemaal), denk ik “Goh Iris, oké ik heb nu een keuze. Of ik kies er bewust voor om even heel de dag te balen, verdrietig te zijn. Of ik herpak mezelf en ik ga mezelf switchen.” Eén van de twee. En op zich is daar geen goed of fout in, welke je ook kiest. Maar weet ook dat je gerust balend, huilend, verdrietig met een kopje thee op de bank mag zitten. Dat moment hebben we allemaal wel een keer nodig. Geen enkel probleem. Maar dat hoeft geen dagen te duren. Want de dag erna kun je weer switchen. Met echt een instant.

 

Ik ga een voorbeeld met je delen. Laten we het voorbeeld pakken van social media. Ik weet zeker dat jij net als ik (sorry, guilty), soms eindeloos op Instagram kan scrollen en van de ene perfecte feed naar de andere kan gaan. Maar dat triggert dus ook heel veel emoties. Jaloersheid, en misschien wel machteloosheid en wanhoop. Misschien kun jij andere gedachten krijgen, waardoor jij je iets beter gaat voelen. Onzekerheid is nog steeds geen hele fijne emotie, want we gaan onszelf daardoor eigenlijk meer in de put praten. Maar het is beter dan echt die wanhoop, van echt totale wanhoop van, zie je wel, ik kan het niet en ik ben niks waard. Dan kun je je beter onzeker voelen dan wanhopig. En van die onzekerheid zou je misschien weer heel makkelijk een loop kunnen maken naar jaloezie. Van dat jij ziet “Goh, zij heeft zo’n mooi leven, dat zou ik eigenlijk ook wel willen. Dat lijkt me zo tof om ook te hebben”. Daar word je wel een beetje jaloers van en natuurlijk is dat wederom geen fijne emotie. Maar het is wel weer een emotie die je weer in actie zet. Want eigenlijk is jaloezie een hele mooie emotie. Het triggert jou op een bepaalde manier dat het je duidelijk maakt van wat jij wilt. En op die manier kun je emoties gaan inzetten als een bepaald kompas. En vanuit die boosheid zou je weer een loop kunnen maken naar bijvoorbeeld irritatie. En vanuit irritatie kun je weer een switch maken naar pessimisme. En dat is eigenlijk alweer beter dan die slachtofferrol, dat pessimisme. Nog steeds wederom geen fijne emotie. Maar het is alweer vele malen positiever. Dus vanuit daar kun je weer heel makkelijk switchen naar hoop. Vanuit daar kun je weer switchen naar positieve verwachtingen, en positief zijn, en blij zijn, en geloof hebben, vertrouwen. En merk je dus dat als je zo’n dame ziet op Instagram, die jouw eerste instantie heel erg triggert naar een slachtofferrol? Dat je vanuit daar stapje wijst. Dit is ook echt heel vaak oefenen. De hele de tijd bij jezelf inchecken. Oké, hoe voel ik me? Dan kun je heel makkelijk de loop maken naar geloof, hoop, vertrouwen en actiemodus. En vanuit die actie, daar gaan het weer hele mooie dingen ontstaan. 

 

Maar deze schaal van Abraham Hicks werkt dus eigenlijk van angst, naar onzekerheid, naar machteloosheid… Je kunt dus relatief makkelijk switchen naar hoop, optimisme, positieve verwachtingen,… allemaal in kleine stapjes. Je kunt niet van slachtoffergevoel gelijk overstappen naar positieve verwachtingen, geloof en vertrouwen. Daar zijn meerdere stappen voor nodig zoals ik die net heb uitgelegd. Maar wat wel interessant is om te weten – en daar komen stukjes gedachten weer bij voor – is dat het zowel positief werkt, deze Abraham Hicks schaal – maar ook negatief. Je herkent het vast wel: je zit in een lekkere vibe. Je bent bijvoorbeeld aan het afvallen. Dit is een heel mooi voorbeeld daarin. Je bent heel lekker aan het afvallen. Het gaat goed. Je voelt je positief. Je bent heel erg blij. Je hebt controle over je eetpatroon. Je voelt je goed. Mensen maken al complimentjes rondom het afvallen. En dan komt die gedachte “Ja maar ik zie nog helemaal niet dat ik aan het afvallen ben. En is mijn kleding wel strakker? Of mijn kleding zit nog steeds even strak, die gaat nog steeds niet los te zitten. En ik zie eigenlijk nog helemaal geen verschil in de spiegel. Ben ik nu wel echt aan het afvallen?” Je begint dus aan jezelf te twijfelen. Ga je, doordat je gedachten hebt of het allemaal wel werkt, sla je in één klap terug naar pessimisme. En als je in die emoties terechtkomt rondom het afvallen, dan merk je ook wel dat daar het kantelpunt is, en dat je weer gaat terugvallen in oude patronen. Dat je vervolgens weer bijvoorbeeld weer heel veel chips gaat eten, dat je extreme eetbuien gaat krijgen en dat je minder lekker in een goede flow gaat zitten. Dus het komt allemaal vanuit je gedachten. En dat triggert dan weer een emotie.

 

Op die gedachten hebben we dus wel redelijk invloed, maar niet extreem. Het is moeilijk te peilen welke gedachten je hebt. Daarom kun je het best de leidraad emoties gebruiken. En zoals ik al eerder zei in deze podcast, kan een emotie een eetbui triggeren. Dat noem ik wel emotie eten. Maar stiekem zijn wij allemaal emotie eters, want we hebben allemaal emoties in ons. We zijn niet voor niets mens. Maar we denken vaak dat emotie-eten alleen is als dat jij bij wijze van spreken met liefdesverdriet op de bank zit met een groot pak ijs. Maar emotie-eten is ook als jij bijvoorbeeld iets te vieren hebt en een taartje eet. Stiekem zijn we dus allemaal emotie-eters. Maar toch hoor ik heel vaak om me heen dat we van emotie-eten af willen komen. Maar wat nu als ik je zeg dat dit helemaal niet nodig is? Dat jij emotie-eten voor je kunt laten werken? Hiervoor is het dus een onderdeel om te begrijpen waar je emoties vandaan komen, maar ook bijvoorbeeld wat je triggers zijn. Want als je het niet gaat oplossen bij die trigger, dan gaat een emotie-eetbui ook nooit opgelost worden. Want een emotie-eetbui is ontzettend krachtig, want het zegt ontzettend veel waar je mee aan de slag mag gaan. 

 

Loop je hier nog tegenaan of vind je dit een super interessant onderdeel en wil je hier meer over weten? Ik heb hier een online training over ontwikkeld, die heet: Emotie eten als superkracht. Daarin leer ik je dus echt wat de triggers zijn rondom emotie eten, hoe jij emoties kan switchen. Ik heb een stappenplan ontwikkeld speciaal voor jou hoe jij dus kan leren om naar de kern te gaan in plaats van het extern op te lossen door bijvoorbeeld geen chips in huis te halen. Want een emotie-eetbui heeft ontzettend veel waarmee je aan de slag mag gaan!

Vond je deze aflevering waardevol, dan is mijn gratis E-book écht iets voor jou. In dit E-book deel ik mijn 5 beste
mindset geheimen om af te vallen zonder dieet.
Keywords:

meditatie, emoties, gevoelens, mindset, afvallen, workshop, negatieve stemming, twijfel, positieve verwachtingen, Instagram, geloof, hoop, vertrouwen, actie, angst, onzekerheid, machteloosheid, boosheid, gedachten, stappenplan, kern van het probleem, emotie-eten, gewichtstoename, persoonlijke groei, online training, Abram Hicks, schaal van emoties, vrijheid, liefde, plezier, dankbaarheid, empowerment.

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer we beginnen met videoworkshops?

Geef hier je naam en e-mailadres op en jij bent de
eerste die het hoort!

lock Als je je aanmeldt om op de hoogte gehouden te worden voor de videoworkshops ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.