Voeding & Mindset coach I Mind ur Body

#7 Killer plan om in 2022 kilo’s af te vallen zonder dieet

In deze aflevering: een ‘killer plan’ om kilo’s te verliezen zonder dieet in 2022. Ik bespreek van bewijsdrang en het gevoel van niet goed genoeg zijn, en hoe dit vaak leidt tot te veel druk op jezelf leggen. Dit is niet nodig en het maakt alles juist moeilijker. Het plan voor 2022 is gericht op het moeiteloos en liefdevol verliezen van kilo’s, zonder te veel van jezelf te eisen. Ik geef je concrete tips, zoals het focussen op een relatie met eten en bewust worden van je gevoelens en gedachten tijdens het eten. Het belangrijkste niet het resultaat op de weegschaal, maar hoe je je voelt. Een goede relatie met voeding begint met een gezonde mindset.

Wat je ontdekt:

Beluister de podcast via:

Transcript:

Van die kickstart plannen waarmee jij 2022 heel hard gaat ownen om daarmee zo snel mogelijk kilo’s af te vallen. Nou, je hoort het misschien al wel aan me, ik ben niet zo’n fan van die plannen. Ik heb ze namelijk onder ogen gekomen en Ik heb er al heel veel voorbij zien komen, ook inhoudelijk gespart met mensen erover. Ik zal er eens eentje met je delen als voorbeeld wat zo’n killerplan inhoudt. Ten eerste is het acht uur slaap. Dat is best een heel mooi streven, acht uur slaap is super belangrijk voor je. Daar ben ik wel een voorstander van. Het tweede inhoudelijk punt voor een killer plan voor 2022 om kilo’s af te vallen is geen alcohol drinken en geen suikers. En dan doen ze dat met name vaak in januari; dus de hele maand januari, zodat ze dan een kickstart hebben om zo de rest van het jaar ook nog door te gaan. En aansluitend nog vier tot vijf keer per week sporten. Nou, dat is niet niks. Ik weet niet wat het met jou doet als je dit rijtje zo hoort. 

 

Acht uur slaap, geen alcohol en geen suiker, tenminste voor de hele maand januari. En daarna misschien langzaam een beetje  opbouwen of afbouwen, net hoe je het bekijkt. En vier tot vijf keer per week sporten. Nou, met mij doet het heel erg veel! Want heel eerlijk gezegd, ik word er een beetje misselijk van als ik er naar kijk. En ik zal je uitleggen waarom. Op deze manier leg je de lat heel erg hoog voor jezelf. En ik ken je intussen een beetje, jij gaat heel goed op deze plannen. Jij maakt het onmogelijke mogelijk. Jij doet alles; als ik tegen jou zeg “geen suiker eten voor de hele maand januari”, dan doe je dat. Met vlag en wimpel, weet ik zeker. 

 

Maar word jij daar echt gelukkig van? Heb jij jezelf weleens afgevraagd als je een plan voor jezelf maakt om kilo’s af te vallen, of jij gelukkig wordt van het plan? Of word jij alleen gelukkig van het eindresultaat dat je oplevert? Ik denk het laatste. En dat is helemaal niet gek, want dat hoor je heel vaak, dat mensen juist heel erg toestreven naar het eindresultaat. Min 5 kilo, min 10 kilo, min 15 kilo en dan ben ik gelukkig. En dat je daardoor de hele maand januari veel moet afzien, dat is dan maar zo. Dit is eigenlijk een gedachte om jezelf klein te houden. Als ik ben afgevallen, dan ben ik gelukkig. 

 

Maar ik ga je vertellen lieve schat, als jij op deze manier met dit killerplan voor 2022 kilo’s afvalt, dan ben je eind januari misschien een paar kilo kwijt als je het goed doet. Maar ben je dan gelukkig? Ik denk het niet. Ik denk dat jij helemaal gesloopt bent aan het eind van januari. Waarom? Omdat jij de lat zo torenhoog voor jezelf hebt gelegd dat het bijna onhaalbaar is om vier tot vijf keer per week te sporten. Ik weet niet eens waar je de tijd vandaan moet halen. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Ik ben ook wel fan van sporten, zeker weten. En ik ben ook wel regelmatig te vinden in de crossfitbox. Ik vind het fantastisch. Maar ik doe het voor de juiste redenen. En wat voor mij de juiste reden is om te sporten, is om je lekker te voelen. Om weer even weer in een goede flow te raken. Om weer even in je lichaam te komen. En niet om af te vallen. Als jij vier tot vijf keer per week jezelf naar de sportschool sleept om gewichtsverlies te ervaren, dan zit jij volledig in de wilskracht. En op wilskracht kun je heel veel bereiken. 

 

Ik werk wel heel graag met doelen. Dat geeft je ook een stipje op de horizon, dat je weet waar je naartoe kan werken. Dat is ontzettend belangrijk. Maar laat dat stipje op de horizon alsjeblieft niet het aantal kilo’s zijn. Of alsjeblieft niet een aantal keer sporten in de week of geen alcohol, of met verboden producten. Dat ga je niet volhouden. Dat stipje op de horizon mag veel meer zijn gefocust zijn op gevoel in plaats van op resultaat. En met resultaat bedoel ik de kilo’s die jij verliest. Want als we op de weegschaal staan en het er is een kilo af, sta je dansend op de weegschaal. Ja, het is me gelukt! 

 

Maar wat nu als het resultaat op de weegschaal niet zo is als wat je wilt, maar dat jij je wel goed voelt, dat je blij bent en dat jij happy bent met jezelf. Dat maakt dan natuurlijk het allemaal helemaal uit. Helemaal niets. Dus vraag jezelf eens af, als jij een killerplan wilt maken voor 2022… Hoe wil jij je voelen? Hoe wil jij je over een maand voelen? Hoe wil jij je over drie maanden voelen? En welke acties heb jij daarvoor nodig? Ik kan me voorstellen dat jij je blij wil voelen, dat jij je happy wil voelen en dat jij niet meer zo’n gedoe wil hebben in je hoofd van eten en dat je denkt “oh, constant daar mee bezig zijn, constant die onrust”. 

 

Ik heb daarom voor jou een plan van aanpak gemaakt voor 2022. Volledig gefocust op gevoel en niet op resultaat. Waar je je mag gaan beseffen is dat het vliegtuig de bestemming is. En hoe ik dat bedoel is dat ik op dit moment nog op Bonaire woon. Ik zit ook in een bloedhete auto deze podcast op te nemen, want ik zit te wachten tot de wasmachine klaar is. Ja, je hebt hier allemaal laundry service, je hebt hier geen wasmachine. Dus ik zit hier op een tropisch eiland – wat fantastisch is – echt waar. Maar wat we heel vaak doen als we op vakantie gaan, is dat we dan denken “Oh, dan moet ik nog even vliegen met KLM, 9 uur in het vliegtuig, en dan ben ik op een tropisch eiland, zoals Bonaire. En dan kan ik gaan duiken en dan kan ik leuke dingen gaan doen, cocktails drinken onder een palmboom. En dan ben ik gelukkig”.

 

Maar eigenlijk begint jouw reis al in het vliegtuig. Dus op het moment dat jij incheckt bij de KLM stewardess, dan begint je reis al. En dan begint de excitement al. En zo is het ook met afvallen. We kunnen heel enthousiast zijn voor het resultaat dat wij gaan hebben “Oh yes, als ik 15 kilo ben afgevallen, dan ben ik gelukkig”. Maar vergeet daarbij het proces. Dus word verliefd op het vliegtuig en niet op de bestemming. 

 

Zoals ik al zei, heb ik voor jou een plan gemaakt voor 2022. Het eerste doel wat ik kan adviseren voor jou, is focussen op een relatie met eten. Dus, voel jij je nog onrustig als je eet? Welke gedachten heb je als je eet? Val je nog veel terug in alles of niets? Met ‘laat maar zitten, het is toch al verpest’. Of op de gedachten ‘weet je wat? Dan ga ik weer beginnen met gezond eten’. 

 

Als jij je hierin herkent, dan betekent dat dat jouw relatie met eten niet optimaal is. En dat is helemaal niet gek, want hier lopen alle vrouwen tegenaan die ik begeleid. Maar dat betekent wel dat er hier nog heel veel winst te behalen valt. En dat is alleen maar goed. Waarschijnlijk komt die verstoorde relatie met eten door de vele diëten die je hebt geprobeerd. Want wat jij mag gaan geloven is dat jij alles mag gaan eten wat je wil. De key daarin is portiecontrole en ook je gedachten. Dus: welke behoeften heb je als je eet? Welke gedachten heb jij als jij wel een keer een frietje eet of een chipje of een ijsje. Hoe voel je je daarna over jezelf? Als je je dan ellendig voelt, dan betekent dat je aan de slag mag gaan met de gedachten. Vaak is helemaal niet het probleem wat je eet als je wil afvallen, maar hoe jij over jezelf denkt en hoe je eet. 

 

Nou, het tweede punt waar je aan mag gaan werken wat mij betreft, volgens masterplan 2022 om moeiteloos kilo’s af te vallen (althans met een moeiteloos gevoel) is rust creëren in je hoofd. En eigenlijk gaat dat één op één met je relatie tot eten. Want ik geloof erin dat eten de grootste spiegel is die jij maar kan hebben. Want als jij je goed voelt, dan eet jij ook goed. Als jij je misschien onbewust slecht voelt, dan ga je ook slechter eten. Dan ga je sneller grijpen naar de suikers, ga je sneller grijpen naar de lekkere dingen, de ‘ongezonde’ dingen. Maar het probleem is niet de suikers. Het probleem is hoe jij je voelt en de onrust in je hoofd. 

 

Wat daarnaast ook een hele belangrijke pijler is, ga bewegen vanuit plezier. Dus ga jezelf niet naar de sportschool slepen als je daar niet gelukkig van wordt. Ga jezelf niet op een YouTube filmpje helemaal in het zweet werken als je daar niet gelukkig van wordt. Ga eens kijken naar welke soort bewegingen jij leuk vindt. En heel eerlijk gezegd: wat mij betreft hoeft beweging helemaal niet eens in je masterplan te staan. Dit klinkt als een heel gek verhaal, maar de dames die ik begeleid, daar zit beweging helemaal niet eens in het programma. En toch vallen ze kilo’s af. Het is één en al mindset. En de bewegingen zijn mooi meegenomen. Als je daar lekkerder van je vel zet, dan ben ik echt de grootste cheerleader die dat aanmoedigt. Zeker weten. Maar het is niet noodzakelijk om af te vallen. Dus ga eens je intentie rondom beweging anders formuleren. Ga niet tegen jezelf zeggen “ik moet 10.000 stappen zetten”. Nee; ga eens kijken naar hoe jij je voelt als je wel lekker hebt gesport. 

 

And last but not least, en dat is misschien nog wel de meest uitdagende voor je, maar wel de meest belangrijke: leg de lat lager voor jezelf. Je hebt geen killerplan nodig om kilo’s af te vallen. Dat heb je niet nodig. Wat je wel nodig hebt is verbinding, en in verbinding komen met je gevoel.

 

Want ook de lat lager leggen, dat komt uit een soort van bewijsdrang. Dat komt uit het gevoel van niet goed genoeg zijn. Misschien wel het gevoel “nou weet je wat, ik ga eens laten zien wat ik wel kan waarmaken”. En dat begrijp ik als ik een ander heb, een enorme bewijsdrang naar jezelf en een ander. Maar het is niet nodig. Je maakt het jezelf zo ontzettend moeilijk. 

 

We zijn tot het einde gekomen tot mijn plan voor 2022 voor jou, om daardoor kilo’s af te vallen in 2022 op een moeiteloos gevoel, maar vooral op een liefdevolle manier, zonder eigenlijk het uiterste van jezelf te vragen. Ik kan me voorstellen dat je hier veel meer over wilt weten en nog meer concrete tips voor wilt hebben. Dan heb ik heel goed nieuws voor je. Binnenkort geef ik weer mijn workshop ‘De 4 must-do’s om af te vallen zonder dieet’. En jij kan hierbij aanwezig zijn. Dus als jij hier nog mee aan de slag wil en wil jij ook echt gewoon met mij sparren tijdens die workshop, voel je vrij om je aan te melden. Je komt zelf niet in beeld, alleen ik kom in beeld. En mocht je tot die tijd nog meer inspiratie willen, volg mij dan ook zeker op Instagram.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is mijn gratis E-book écht iets voor jou. In dit E-book deel ik mijn 5 beste
mindset geheimen om af te vallen zonder dieet.
Keywords:

bewijsdrang, niet goed genoeg zijn, pusht, moeilijker, plan voor 2022, moeiteloos, liefdevol, kilo’s kwijt raken, eisen, concrete tips, relatie met eten, bewust worden, gevoelens, gedachten, symptomen, verstoorde relatie met eten, onrust, alles of niets mentaliteit, gedachte van verpest zijn, vrouwen, verbetering, oorzaak, diëten, resultaat op weegschaal, gevoel, doelen, acties, kickstartplannen, kilo’s kwijt raken, killerplan, 8 uur slaap, geen alcohol, geen suikers, workshop, dieet, beperkte plekken, aanmelden, sparren, inspiratie, Instagram, link, goed voelen, slecht voelen, onrust in hoofd, suikers, bewegen, plezier, geluk, gewichtsverlies, afgevallen zijn, streng dieet, paar kilo’s, Bonaire, tropisch eiland, auto, bloedhete dag, wasmachine, leven op tropisch eiland, vakantie, duiken, cocktails, portiecontrole, gedachten, frietjes, chipjes, ijsjes, ellendig voelen, gewichtsverlies probleem, creëer rust, spiegel, Iris Plasmans, voedingcoach, mindsetcoach, Mind ur Body, gezonde relatie met voeding, gratis workshop, must-do’s, aanmelden

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer we beginnen met videoworkshops?

Geef hier je naam en e-mailadres op en jij bent de
eerste die het hoort!

lock Als je je aanmeldt om op de hoogte gehouden te worden voor de videoworkshops ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.