Voeding & Mindset coach I Mind ur Body

#5 Waarom jij 1 januari niet gaat beginnen met afvallen

In deze aflevering van de podcast wordt besproken waarom jij op 1 januari niet gaat beginnen met afvallen. Ik geef je tips om veranderingen behapbaar te maken en specifieke doelen te stellen. Het is belangrijk om kleine stappen te zetten in plaats van grote, drastische veranderingen. Er worden 10 veelvoorkomende valkuilen bij afvallen besproken, waaronder het negatief formuleren van goede voornemens en te snel willen gaan. Het creëren van een goede mindset en een liefdevolle relatie met eten zijn heel erg belangrijk bij afvallen. Ik moedig je aan om actie te ondernemen en niet te wachten tot het nieuwe jaar om veranderingen te maken.

Wat je ontdekt:

Beluister de podcast via:

Transcript:

Het is nog maar vijf weken totdat het nieuwe jaar gaat starten. Althans, op het moment van het opnemen van deze podcast. Dus moet je je nagaan. Nog vijf weken en dan gaat het nieuwe jaar 2022 beginnen! En dat brengt ook een hele hoop goede voornemens met zich mee. Ik hoor het nu heel vaak om me heen “Goh, ik wil heel graag afvallen, maar ik ga beginnen in het nieuwe jaar”. Of “Nee, mijn goede voornemen is om af te vallen en dit keer gaat het me lukken. Per 1 januari ga ik beginnen, dan gaan alle lekkere dingen de kast in en dan gaat het er niet meer uit komen. Dit keer gaat het afvallen en dit keer gaat het me lukken!”

 

En ik begrijp waarom je dit misschien ook nog zelf zegt, want ik heb dat ook 10 jaar lang geroepen. 10 jaar lang heb ik gezegd, “Nu ga ik afvallen. Dit jaar wordt mijn jaar en ik ga me inschrijven voor de sportschool en ik ga op dieet. Dit keer gaan die 10 kilo’s echt van mijn heupen verdwijnen, want ik ben er helemaal klaar mee!” Maar achteraf gezien is het wel een beetje gek toch? Bij mij was het dus elke keer niet gelukt. En ik was daar niet de enige in. Namelijk 92% faalt al voor 17 januari wat betreft zijn goede voornemens. 17 januari noemen we namelijk ook Blue Monday. Dat is eigenlijk de nationale dag dat de meeste mensen al de handdoek in de ring gooien rondom de goede voornemens, dus ook vaak rondom het afvallen. Maar ook omdat alle feestdagen en alle leuke activiteiten achter de rug zijn is een beetje een deprimerende dag. Dus waarom zou je eigenlijk wachten tot 1 januari? Want heel eerlijk gezegd, je kunt altijd starten met je goede voornemen, maar toch gaat het heel erg vaak fout. Maar wat is nu eigenlijk de reden waarom onze mind gaat zeggen dat we 1 januari pas gaan beginnen? Dat komt omdat je mind wil je veilig houden. Dus hoe dat nu is, hoe je er nu voor staat, waarschijnlijk met een paar extra kilo’s rondom je heupen en eigenlijk niet blij met jezelf, dat is veilig voor je mindset. Maar dat hoort er dus ook voor dat je dus helemaal niet blij wordt van jezelf, van je spiegelbeeld, met hoe je in je vel zit. Dus jouw mindset gaat er altijd voor zorgen dat het moment van beginnen met diëten, dat dat zo ver mogelijk van je af komt te staan. 

 

Dus “Nee, na de feestdagen ga ik beginnen!” “Nee, na de tweede week van januari, dan zijn de kinderen weer naar school. Ja, nee, dan ga ik weer beginnen…” Dus eigenlijk begin je nooit. Maar laten we eerlijk zijn, je kunt elk moment starten. Elk moment, elke dag, elk uur kun je starten. Maar vaak willen we dat niet eens. Want we kijken er helemaal niet naar om – ja we kijken er eigenlijk heel erg tegenop om gewoon maar de lekkere dingen af te slaan.  Maar dat komt omdat je vaak veel te streng bent voor jezelf. Want ondanks dat je graag wil afvallen, kun je ook lekkere dingen blijven eten. Je hoeft niet te stoppen met snoepen. Je hoeft niet je chocola en je chips niet meer in huis te halen omdat je graag wil afvallen. Je hoeft niet te wachten tot 1 januari. Je kunt nu beginnen. Ik heb voor jou, om je te helpen om nu te beginnen en niet pas 1 januari, de 10 meeste valkuilen op een rijtje gezet en die ga ik met je doornemen, zodat jij die fout niet meer hoeft te maken. 

 

De meest voorkomende valkuil rondom de goede voornemens, en dan heb ik het echt over het gebied afvallen, is eigenlijk je goede voornemen negatief formuleren, Dus eigenlijk je doel negatief formuleren bedoel ik dan. Bijvoorbeeld “Ik ga afvallen, ik wil 10 kilo kwijt en ik moet en ik zal en ik ga geen snoep meer halen in huis.” Dat is heel negatief. Daarnaast, je kunt het veel beter benoemen als “Ik ga voor mezelf kiezen. Ik ga goed voor mezelf zorgen en ik geef mijn lichaam wat nodig is.” Dan heb je al een hele andere tone of voice. Ik zei het net ook al een beetje in de intro, maar we blijven ons doel ook heel vaak voor ons uitschuiven. Dus eigenlijk zover mogelijk in de toekomst leggen. Dus dat is ook een hele grote valkuil en eigenlijk meteen nummer twee in deze lijst; het voor je uitschuiven. Dus maak het behapbaar. Wat ga je precies veranderen en wanneer? Ga het niet zover mogelijk als in vijf weken voor uitschuiven en dan ga ik beginnen. Want dan is het op een gegeven moment in januari en dan denk je… “Shit, nu moet ik echt aan de bak.” Wat kan je vandaag al veranderen zodat je ook niet het gevoel hebt van dieten? Wat nummer drie van de meeste valkuilen, is dat je vaak jezelf wilt gaan veranderen. Dus je zegt “Nou weet je, ik ga nu echt een fit girl worden, ik ga nu drie, vier keer per week naar de sportschool, en ik ga geen snoep meer in huis halen en ik ga goed voor mezelf zorgen.” Maar als je al die grote stappen in eens maakt, is het veel te veel in één keer.

 

Want door zulke grote veranderingen gaat het voelen als volhouden. En als je iets niet wilt hebben met het afvallen, is wel dat het gaat voelen als volhouden. Ikzelf ben ruim 30 kilo afgevallen en dit had ik niet kunnen doen als het voelde als volhouden. Ik heb er namelijk twee jaar over gedaan. Dus als je niet jezelf moet gaan veranderen, wat moet je dan wel gaan veranderen? Dat is je gedrag en je mindset. En dat begint al met je woordkeuze. Dus “Ik moet en ik zal…” Nee, je zegt “Ik kies ervoor om beter voor mezelf te gaan zorgen. Ik kies ervoor om een keer geen chips te eten. Ik kies ervoor om maar één snoepje te nemen in plaats van de hele zak.” Zo ga je dus je gedrag en je mindset veranderen en niet zozeer jezelf. 

 

Nummer 4 van de valkuilen die het meeste gemaakt wordt is eigenlijk alleen al het woord ‘voornemen’. Want voornemen is eigenlijk een heel passief woord. Je gaat jezelf voornemen om iets te gaan doen. Het is een heel passief woord waar eigenlijk weinig actie in zit. Dus als jij ervoor gaat kiezen “Goh weet je, het gaat mijn doel worden of mijn gewoonte…” Dus als je het gaat aanpassen op gewoonteniveau of als je zegt “Goh weet je, ik maak er een doel van om komend jaar 10 kilo af te vallen”. Vervolgens kun je aan die doelen stappen gaan koppelen. En aan die stappen kun je dan weer een tijdlijn koppelen en dan kun je ook zeggen “Oké, weet je, ik wil 10 kilo afvallen. Wat heb ik daarvoor nodig? De eerste grote stap is bijvoorbeeld bewustwording krijgen rondom je eten. Dus weet je wat, ik begin gewoon de eerste week met een voedingsdagboek bijhouden. Kijken hoever ik kom en wat mijn gedachten daarin zijn en hoe het me triggert. Dus stel ik krijg een melding van dit is te vet, wat denk ik daar dan over? En wat vind ik daar dan van? Vind ik dat ene product wat zogenaamd te vet is dan ook echt gelijk heel slecht?” Vervolgens kun je zo steeds stap voor stap verder uitbreiden. Zo wordt het dus niet een voornemen, maar een doel.

 

En de meest voorkomende valkuil, en misschien ook wel de grootste en ook zeker die bij mezelf van toepassing is, is dat je te snel wilt gaan. Dat je te snel resultaten wil zien. Je wil te snel 5 keer in de week naar de sportschool gaan. Als je normaal nooit naar de sportschool gaat, waarom zou je dan in één keer vijf keer per week gaan? Of überhaupt naar de sportschool gaan? Want wie zegt dat dat nodig is? Valkuil nummer 6 is vertrouwen op wilskracht. Op wilskracht kun je heel veel bereiken, maar helaas niet afvallen. Want we zijn in de maatschappij heel erg gewend om op wilskracht te teren. Maar afvallen gaat helemaal niet op wilskracht. Afvallen gaat alles zijn, op lief zijn voor jezelf, goed voor jezelf willen zorgen en vooral kiezen voor jezelf. Dus gooi je wilskracht het raam uit, op wilskracht ga je het niet halen. 

 

Nummer 7 is geen verboden producten hebben. Wat ik heel vaak hoor in mijn omgeving of als ik dames spreek die graag willen afvallen is… “Ja en nee, ik ga geen chips meer eten, ik ga geen chocola meer eten of ijs meer eten. Nee, dat is allemaal verboden. Ik ga geen suikers meer eten, geen koolhydraten. Allemaal verboden producten.” Maar laat ik eerlijk zijn. Waarom leg je dat jezelf op? Waarom ga je zo erg dus ook weer op die wilskracht teren dat je het niet wil, terwijl daar het leven helemaal niet leuker van wordt? Sterker nog, als ik tegen jou zeg, denk nu niet aan een roze olifant. Waar dacht je zojuist aan? Juist, aan een roze olifant. Als ik nu zeg tegen jou, denk niet aan die heerlijke Croky paprika chips die lekker knapperend in je mond zit. Waar denk je dan aan? Nou, bij mij loopt het water al in mijn mond. Ik denk, kom maar hierdoor met die Croky paprika chips. En dat is dus ook precies zo met verboden producten. Als jij werkt met verboden producten of producten die je zogenaamd niet mag eten, dan wil je het juist hebben. Dus dat is ook een hele grote valkuil van heel veel mensen, verboden producten. Jij mag en kan alles blijven eten wat je wil. Belangrijk is dat je niet op dieet gaat. 

 

Wat ik daarnaast ook in een hele grote valkuil zie, is dat je gaat focussen op lichamelijke resultaten, bijvoorbeeld op de weegschaal. En laat ik eerlijk zijn, dit is misschien niet leuk om te horen, maar lichamelijk resultaat duurt gewoon ontzettend lang. Voordat je een verschil ziet, ben jij echt weken verder. En dat is misschien niet heel erg motiverend om dat te horen, dat lichamelijk resultaat tijd kost. Maar je lichaam moet er ook aan wennen. Je moet gewoon wennen om lichaamsgewicht los te laten. Je moet bijvoorbeeld ook wat gespierder worden. Het kost gewoon simpelweg tijd. Maar door je focus te leggen op je lichamelijke resultaat en op dat je snel kilo’s wil afvallen en dat je snel de weegschaal omlaag wilt zien gaan, werkt het ontzettend deprimerend en vooral ook heel erg demotiverend. Dus focus vooral op je mindset en op je groei En op de manieren dat jij voor jezelf gaat kiezen. 

 

En nummer 9, een hele belangrijke tip die ik aan je mee wil geven, zijn kleine stapjes. Werk met kleine stapjes. Ga niet van alles naar niets. Ga niet in één keer 100% gezond willen eten. Want dat gaat niet werken. Nooit niet. En bij mij ook niet en bij niemand niet. Het gaat allemaal met kleine stapjes. En dan wil ik je nog één belangrijke tip geven. En dat is ook de laatste valkuil die ik heel vaak wil zien, is dat je geen actie onderneemt. Jij kan actie nemen, want jij bent in charge. Als jij geen actie neemt, gaat er niks veranderen. Als jij blijft zeggen, “Ik ga 1 januari afvallen en dan beginnen”, dan ga je 1 januari niet beginnen. Dat is namelijk echt de grootste vorm van jezelf klein houden en niet voor jezelf kiezen. Jij hoeft niet af te gaan vallen met een dieet, streng zijn voor jezelf, niks meer lekker kunnen eten. Want laat ik eerlijk zijn, als ik dat tegen jou zeg, vanaf 1 januari mag je niks meer lekker eten, dan snap ik heel erg goed waarom je nu niet wilt beginnen. Want nu wil je nog genieten van het leven. Maar na 1 januari kun je ook nog genieten van het leven. Je moet wel weten hoe. En je hoeft jezelf niet 500 keer naar de sportschool te slepen. Want daar zou ik zelf ook niet gelukkig van worden. Maar wat je wel kan doen is actie nemen. Actie nemen om voor jezelf te kiezen. En dat doe je onder andere door een afspraak in te plannen met mij. Je kunt nog met mij bellen om te kijken hoe jij kan afvallen zonder dieet. 

 

Waarschijnlijk heb je al meerdere podcasts van mij geluisterd en ga je aan op mijn verhaal. Dus het is nu tijd voor jou een actie te komen zodat jij niet 1 januari gaat beginnen met afvallen, maar dat jij 1 januari misschien al wel 2 kilo bent afgevallen zonder dieet en dat jij 1 januari niet gaat zeggen “En nu ga ik beginnen.” Nee, want je bent al begonnen om je mindset en je gedrag aan te passen. En alleen dat, dat gaat zorgen voor succes. Je weet wat je te doen staat. Ik zal een linkje zetten in de omschrijving waar je mij kan op bereiken. Of volg mij op Instagram mind.ur.body voor meer tips en tricks.

 
Vond je deze aflevering waardevol, dan is mijn gratis E-book écht iets voor jou. In dit E-book deel ik mijn 5 beste
mindset geheimen om af te vallen zonder dieet.
Keywords:

veranderingen, doelen, kleine stappen, goede voornemens, afvallen, feestdagen, mindset, dieet, valkuilen, negatieve formulering, sporten, sportschool, motivatie, verboden producten, podcast, actie, gewoontes, bewustwording, voedingsdagboek, vertrouwen, wilskracht, controle, gezondheid, voeding- en mindsetcoach, workshop.

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer we beginnen met videoworkshops?

Geef hier je naam en e-mailadres op en jij bent de
eerste die het hoort!

lock Als je je aanmeldt om op de hoogte gehouden te worden voor de videoworkshops ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.