Voeding & Mindset coach I Mind ur Body

#8 Hoe jij kan eten wat je wilt én tegelijkertijd kunt afvallen

In deze podcast bespreek ik hoe je kunt eten wat je wilt én tegelijkertijd kunt afvallen. Ik benadruk dat er geen verboden voedingsmiddelen bestaan als het gaat om gewichtsverlies. Het draait om het creëren van een balans tussen calorie-inname en -verbranding. Elk individu is uniek en er bestaat geen vaste formule voor gewichtsverlies. Ik bespreek het schuldgevoel dat sommige mensen ervaren na het eten van bijvoorbeeld een zak chips. Het is belangrijk om te luisteren naar wat je ‘liefdevolle ik’ nodig heeft en te beseffen dat “eten wat je wilt” niet betekent dat je jezelf moet volproppen. Ik introduceer een drie-stappen-plan om te bepalen waar je behoefte aan hebt. Daarnaast bespreek ik de invloed van maatschappelijke normen op ons eetgedrag en hoe belangrijk het is om je eigen waarheid te vinden over portiecontrole en wat goed voelt. Het gaat om een mindsetverandering rondom eten waardoor afvallen zonder dieet mogelijk is. Het doel is om geen honger te hebben en een normaal leven te kunnen leiden, zonder extremen. Luister naar deze aflevering en ontdek hoe je kunt eten wat je wilt én kunt afvallen zonder dieet!

Wat je ontdekt:

Beluister de podcast via:

Transcript:

Nou, onlangs gaf ik dus een gratis workshop de 4 must-do’s om af te vallen zonder dieet. En er was een hele grote groep vrouwen bij aanwezig. Superleuk! En daarin besprak ik dus de vier must-do’s. En één van de must-do’s was: maak van emotie-eten je superkracht. Tijdens die must-do kwam ook de sprake “Goh, jij mag en kan alles blijven eten wat je wilt”. En toen vroeg ik aan de dames die aanwezig waren bij de workshop “Goh, wat doet dit met je? Laat het me heel even weten in de chat”. Nou, echt, mijn chat ontplofte gewoon. Ik kreeg zoveel reacties binnen, ongekend! Echt van verbazing tot boos, teleurgesteld en eigenlijk ook hoopvol.

 

Echt van de ene dame zei “nou weet je, jij dit doet zo fijn, eindelijk haalt het de lading van eten af”. “Oké, ik mag gewoon eten wat ik wil”. En een andere dame zei bijvoorbeeld “nou, ik krijg hier echt een error van in mijn hoofd”. En ik kreeg ook nog een reactie “hoe kan dat dan?” 

 

Nou, ik wil dus ook aan jou de vraag stellen: wat doet dat met jou? Welke emoties komen daar naar boven? Reageer jij ook verbaasd, boos, verrast of misschien wel hoopvol? Ga eens bij jezelf na wat het met je doet. Want die emoties die nu omhoog komen, misschien merk je het zelf al… dat zegt ontzettend veel over jou. Misschien trigger ik je ook wel heel erg met deze zin ‘Je kan alles blijven eten wat je wil’. Wat jij tot nu toe namelijk gewend bent, is dat je misschien helemaal niks mag eten. Dat je het ene na het andere dieet hebt geprobeerd. En dat je denkt ‘nou weet je wat, ik mag alleen maar met kwark ontbijten, ik mag geen brood eten, want de koolhydraten zijn slecht. Ik moet oppassen met de suikers, et cetera, et cetera’. Allerlei soorten eetregels. En dat noem ik wel een dieetmindset. En die ‘ik mag eten wat ik wil’, gaat heel erg tegen die mindset in. Dus ik snap ook heel erg waarom jij daar een bepaalde error van krijgt in je hoofd. Want misschien denk je nu ook wel ‘ja maar hoe komt dat dan? Want als ik ga eten wat ik wil, dan ga ik aankomen in plaats van afvallen’. 

 

Ik zie er niet gelijk in dat als je zelf volpropt en dat je denkt ‘weet je wat, ik heb een zak chips, ik mag eten wat ik wil, dat mag van Iris, dus ik eet heel die zak leeg’. Nee, want dan ga je een doel voorbij. Wat ik hiermee probeer te zeggen, is eigenlijk dat er geen verboden producten bestaan. Als je afvallen heel erg plat slaat, dus als je het puur theoretisch bekijkt, puur biologisch, misschien is het ook wel een bekend verhaal voor je. Afvallen is minder binnenkrijgen dan je verbruikt. En ik zeg heel duidelijk daarbij in theorie, want jij bent geen theorie, jij bent geen formule. Jij bent jij en jij bent uniek. En jij hebt je eigen behoeftes. Maar het is wel interessant om er hiernaar te kijken, omdat elk dieet die jij misschien al hebt geprobeerd, en die überhaupt bestaan in de wereld, zijn gebaseerd op één ding: een disbalans creëren. Dus minder eten dan je verbruikt en je valt af. Maar dat vinden we allemaal maar een beetje ingewikkeld, want hoe doe je dat dan? Dus daarom zijn eetschema’s in de wereld geroepen, zijn verboden producten in de wereld geroepen. Want wat er dan gebeurt, is dat je daarmee helderheid krijgt. Je gaat dan als het ware in hokjes denken en dat kan onze mind heel goed begrijpen. Dus als jouw mind denkt ‘oké ik mag geen brood eten, ik mag geen chips eten, ik mag geen snoep eten, ik mag geen suikers binnenkrijgen, ik mag geen koolhydraten binnenkrijgen, ik mag niet ontbijten, want ik doe een intermittent fasting’, dan snappen wij dat. En dan hebben wij een heel makkelijk lijstje om te volgen. 

 

Maar in the end, zoals ik al zei, is het allemaal gebaseerd op een disbalans. En wat heel erg belangrijk is om te onthouden ook, is dat een disbalans niet is: duizend calorieën binnenkrijgen of alleen maar twee maaltijden eten (dus een lunch en een avond eten), that’s it. Dat is een crash dieet. Waar het spelletje zit (want ik zie het een beetje als een spel) is dat je eigenlijk iets minder gaat eten dan je verbruikt, maar waarin jouw behoeftes voldaan zijn, dus dat je geen honger leidt, dat je gewoon normaal kan leven als het ware. Niet dat je denkt ‘ik moet het volhouden of ik moet mezelf pushen en doorzetten’. Als je dat weet te vinden, kan jij dus afvallen en eten wat je wil.

 

Maar eten wat je wil, is niet gelijk jezelf volproppen. Want wat wil jij echt eten? Waar verlang jij naar? En waar heb jij behoefte aan? Mijn lievelingschips is bijvoorbeeld Croky paprikachips. Mij kun je er nog net niet voor wakker maken. Ik vind het heerlijk. Maar als ik tegen mezelf zeg “Als ik mag eten wat ik wil, heb ik nog steeds zin in die Croky paprikachips. Maar heb ik daar dan elke dag zin in? Of heb ik er alleen zin in omdat het zogenaamd niet mag van een dieet”? Als ik tegen jou zeg “je mag niet aan de roze olifant denken, waar denk je dan aan?” Juist, aan een roze olifant. En zo gebeurt het dus ook met verboden product. Als ik tegen jou zeg dat je geen cola mag, geen chips, geen chocola, geen weet ik veel voor lekkere dingen, dan wil je dat juist hebben. Als ik tegen jou zeg als je mag blijven eten wat je wil, dan ontstaat er eigenlijk een mindsetverandering en daar gaat het me om. Dat is de truc. Dat je gaat achterhalen waar je echt behoefte aan hebt. Als je alles mag eten, als alles vrij is… wat voor bevrijdend gevoel is dat? Dat als je oprecht zin in hebt in chips, je het mag eten. Wanneer heb je er oprecht zin in? En wanneer heb je eigenlijk behoefte aan iets anders, maar grijp je naar chips vanuit gemakzucht? Om erachter te komen of het gemakzucht is, of omdat jouw behoefte ergens anders ligt, is het belangrijk om naar binnen te keren. Om naar binnen te keren om te achterhalen wat je nu echt daadwerkelijk nodig hebt. 

 

Eten is de snelste vorm van ontspanning en daarom echt mateloos interessant. Omdat wij wezens vaak onder spanning staan en heel vaak behoefte hebben aan de snelste vorm van ontspanning. Omdat we gewoon simpelweg niet weten hoe het anders dan wel moet. Om te achterhalen of jij nu echt daadwerkelijk zin hebt in dat pak koekjes, in de chocolade of in chips of iets anders lekkers, vul in, jouw lievelingssnack, heb ik een drie-stappen-plan voor je ontwikkeld die ik heel graag met je wil delen. 

 

De drie stappen zijn vragen, denken en voelen. Ik neem het even stap voor stap met je mee. Ik hou wel even de zak Croky paprikachips aan, omdat het voor mij mijn lievelingssnack is. En een zak chips heeft altijd de neiging om bodemdrang te bereiken. Dus wat ik daarmee bedoel is dat je de zak chips open trekt en die bodem die moet en zal bereikt worden. Of sterker nog, die is al bereikt zonder dat je het door hebt. Dus heel de zak chips is leeg en dan denk je, ‘oh potverdikkemme, dat was niet helemaal de bedoeling’. Stel, jij hebt die zak chips voor je en jij bent ervan overtuigd dat jij alles mag blijven eten wat je wilt. Nu mag jij beginnen eerst met: vragen. De eerste vraag die je zelf mag stellen is: als ik alles mag, wil ik dan deze zak chips echt eten? Als jij je ogen sluit en naar binnen keert, dan krijg je vanzelf het antwoord. De vervolgvraag die je dan mag stellen is: hoe wil je je daarna voelen nadat je uit die zak chips hebt gegeten? En daarna of misschien de dag daarna.

 

Sommige mensen hebben gelijk het schuldgevoel nadat ze een zak chips hebben leeggegeten (of een halve zak, het hoeft niet gelijk een hele zak te zijn). Of sommige mensen hebben pas een paar dagen later een schuldgevoel. Hoe wil je je daarna voelen en welke portie past daarbij? Wat voelt goed voor jou? 

 

Vervolgens mag je naar stap 2 gaan en dat is: denken. Heb ik hier oprecht zin in? Heb ik hier oprecht zin in of heb ik er nu alleen zin in omdat ik het zie staan? Heb ik er alleen zin in omdat ik een kastje open trok, ik zie daar de zak chips liggen, oké nu is mijn kans, nu kan ik het pakken. Had je er dan ook zin in een uur geleden Of is het alleen omdat je het ziet? Waarschijnlijk is het het laatste gevoel. Vervolgens mag je gaan voelen. Wat heeft de ‘liefdevolle ik’ nodig? Heeft zij een zak chips nodig? Of überhaupt chips of chocola? Of heeft hij iets anders nodig? Heeft zij even een me-time moment nodig? Even een sessie in bad? Heel even kaarsjes aan? Even ontspannen, telefoon weg, tv uit? Boek lezen? Of iets anders leuks? Even met je partner op de bank zitten, even kletsen, even een goed gesprek of heeft zij echt even zak chips nodig. 

 

Het laatste wat je nog mag gaan doen is: voelen. Wat heeft een ‘liefdevolle ik’ nu nodig? Dat zijn een aantal diepzinnige vragen die je jezelf mag gaan stellen en echt ontzettend belangrijk in de vorm met ‘hoe kan je alles blijven eten wat je wilt’. Door echt die verbinding met jezelf aan te gaan. 

 

Wat daarnaast nog een heel belangrijk onderdeel is, is natuurlijk je mindset. Alles wat je hebt meegemaakt in je verleden, dat gaat zitten in je koppie. Dus hoe ben je opgevoed? Wat was de relatie met eten? Wat was de relatie van jouw moeder tot eten? Was zij bijvoorbeeld altijd op dieet? Hoe ben jij daarmee opgegroeid en hoe heb je daar onbewust ook patronen van over gekregen? Alles heeft daar ook mee te maken; met hoe jij nu denkt over eten en over jezelf. Misschien krijg je soms ook opmerkingen van de mensen om je heen die je lief zijn, van ‘goh moet je dat wel doen, is dat wel verstandig, moet je nou echt zo nodig dat koekje eten, dat is helemaal niet goed voor jou’. Dat is natuurlijk uit liefde bedoeld. Maar daarmee trigger je ook een enorm schuldgevoel. Dus wat heel erg belangrijk is, is dus ook voor jezelf helder krijgen ‘oké, maar wat is mijn waarheid? Wat is voor mij een juiste portiecontrole? Wat voelt goed en waar voel ik me blij bij? En wat is opgelegd vanuit de maatschappij?’ Want wat vanuit de maatschappij is opgelegd, is dat je één blokje chocola mag eten. Of dat een hele reep ontzettend slecht is. 

 

Maar wat voelt goed voor jou? En daarmee mag je dus gaan voelen wat het beste voor jou werkt. Wat er anders gebeurt is dat restricties nooit de oplossing zijn voor blijvend gewichtsverlies. Want wat ik net ook al zei: als je iets niet mag hebben dan wil je het juist hebben. En daarmee probeer ik het open te breken voor jou. Als je alles mag blijven eten, wat wil je dan echt hebben? Daarmee haal je de schaarste eraf. Daarmee wordt chocola, chips of koekjes of iets anders lekkers, net zo normaal als een pakje boter. Dus wat je eigenlijk kan concluderen is dat jouw gevoel leidend is. Dus hoe voel jij je na het eten? Hoe wil jij je voelen? En wat past daarbij? Hoe kan je jezelf voeden in plaats van vullen? En ga eens die drie stappen doornemen. Vragen, denken, voelen. 

 

Ik kan me voorstellen dat dit heel veel met je doet. Ik hoop dat ik je wat meer inzichten heb gegeven. Maar ik kan me ook voorstellen dat je nog steeds heel erg zoekende bent. Omdat je misschien nog heel erg in de dieetmindset zit, omdat je nog heel erg denkt van goed en fout, gezond en ongezond. Maar van die dieetmindset mag je afscheid van gaan nemen. En hoe je dat praktisch aanpakt, dat ontdek je in het gratis e-book ‘de 5 mindset tips om af te vallen zonder dieet’. Ik ga daar namelijk nog dieper op in en ik geef je wat meer tools en uitleg hoe je hier het beste mee kan omgaan.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is mijn gratis E-book écht iets voor jou. In dit E-book deel ik mijn 5 beste
mindset geheimen om af te vallen zonder dieet.
Keywords:

verboden voedingsmiddelen, afvallen, minder eten, gewichtsverlies, schuldgevoel, portie, liefdevolle ik, volproppen, echt willen eten, verlangen, favoriete chips, verboden, roze olifant, verlangens, snelle ontspanning, drie-stappenplan, vragen, denken, voelen, paprikachips, eetregels, dieetmindset, aankomen, mindset, relatie met eten, opvoeding, schuldgevoel, eigen waarheid, portiecontrole, maatschappij, normen, mindsetverandering, behoefte, gemakzucht, ontdekken, ontspanning, vrijheid, emoties, restrictieve diëten, disbalans, honger, normaal leven, pushen, eetschema’s, hokjes, verboden producten, brood, snoep, suikers, koolhydraten, intermittent fasting.

Wil jij op de hoogte gehouden worden wanneer we beginnen met videoworkshops?

Geef hier je naam en e-mailadres op en jij bent de
eerste die het hoort!

lock Als je je aanmeldt om op de hoogte gehouden te worden voor de videoworkshops ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.